Jornada de Filosofia de Girona (2014)
Topic outline
-
Els Instituts Narcís Xifra i Santa Eugènia (Girona), Castelló d'Empúries, Cassà de la Selva, Rafael de Campalans (Anglès), El Pedró (L'Escala), Salvador Espriu (Salt), Anton Busquets (Sant Hilari) i el CCE Montessori-Palau amb la col·laboració de la Universitat de Girona, presenten la...
en ocasió del
Dia Mundial de la Filosofia,- Inscripció en aquest curs (una sola vegada, el primer cop). Si oblideu login o clau, aneu aquí (el vostre e-mail us ajudarà). Si teniu dubtes o voleu informació, escriviu-nos aquí
- Salutació inicial
- Fòrum obert de debat
- Valoració final Atenció!
Com sabem, Sòcrates va morir injustament un dijous del 399 aC . La commemoració d'aquest primer crim contra l'afany filosòfic serveix per a fixar el Dia Mundial de la Filosofia, un esdeveniment mundial que arreu se celebra el 3r dijous de novembre.
Nois i noies de 2n de Batxillerat, de diferents centres educatius gironins, ens trobem per a parlar-ne entre nosaltres, de filosofia. Per motius acadèmics, ho farem el divendres, 12 de desembre de 2014, al Campus Barri Vell de la Universitat de Girona i al Teatre Municipal
El tema d'enguany és "Utopies. Criticar el present, imaginar el futur". [Definició breu d'utopia]
Algunes experiències anteriors es poden consultar des d'aquí: 2013, 2012, 2011.Aquí proposem accessos directes a les informacions d'aquesta web Moodle.
Sempre es por tornar a aquesta Introducció.-
Forum
-
Programa de la Jornada
Universitat de Girona (Campus Barri Vell) i Teatre Municipal.
Divendres, 12 desembre 201408:40.- Accés i acreditacions (Universitat de Girona. Facultat Lletres)
09:00.- Presentació de la Jornada, en seus múltiples. Estrena del vídeo informatiu Jornada 2014: "Què en sabem de les utopies?"
09:20.- Fòrum relacionat amb audiovisuals analitzats. Debat per grups intercentres
10:30.- Conclusions i debat obert
11:15.- Pausa esmorzar, i desplaçament a la sessió plenària (Teatre Municipal)
11:45.- Teatre Municipal. Salutació i síntesi del treball previ
12:00.- Comunicacions d'alumnes, al voltant del tema "Utopies"
12:40.- Conferència: “El país de la utopia”.
Prof. Joan Vergés, Facultat de Filosofia de la UdG, i Director de la Càtedra Ferrater Mora
13:15.- Actuació musical. Fagot, teclat, violí i clarinet
Cloenda de la Jornada.Accediu a:
-
Intervencions de l'alumnat: fòrum i activitats
Tots els alumnes de 2n de Batxillerat dels Centres participants poden intervenir en el Fòrum.
És una activitat col·laborativa, que serà valorada.
Es poden plantejar temes nous (en aquest cas cal proposar un títol significatiu per al fil de debat, i fer una breu presentació, en forma de pregunta o d'opinió mínimament raonada). o també es pot respondre a la pregunta inicial o a intervencions de companys (fent clic a "Contesta").A les intervencions és possible aportar vídeos, imatges, enllaços... sempre ben triats, per no abusar de la possibilitat dels hiperlinks.
-
Assignment
-
Entre les moltes aportacions excel·lents dels 322 participants, en destaquem algunes de cada Institut o centre educatiu
-
-
Documents de referència
Elements de lectura o de visionat, o enllaços, que permeten augmentar el coneixement del tema de la Jornada.El professorat i l'alumnat en poden fer propostes, sabent que en caldrà citar sempre la font
-
Ressò mediàtic
Mencions a la premsa, a les xarxes, a la TV... Si en teniu coneixement, escriviu-nos.
És recomanable que, en aquests dies, parleu d'aquesta activitat a les vostres xarxes socials, contactes, coneguts. Es pot fer servir l'etiqueta #utopia12d
No només perquè ens poden donar idees, que podreu compartir, sinó també per donar un cop de mà a la defensa del valor de la Filosofia en l'ensenyament secundari arreu del país.
-
Instruccions per a l'accés, enviament de comunicacions, intervencions, etc.
El docent del vostre Institut us haurà facilitat l'accés a la inscripció a aquest curs, que també permet la comunicació amb altres participants, intervenir als debats, etc.
Algunes tasques que corresponen als estudiants són, principalment:- la salutació inicial i compartir idees amb altres alumnes i docents. Tot és avaluat (és una eina acadèmica, un Facebook o Twitter). Hi ha un Fòrum de debat aquí, a aquest enllaç.
- col·laborar en l'organització de la Jornada: atenció d'encàrrecs, difusió de la temàtica, etc., segons les indicacions del docents. Podeu enviar-nos propostes.
- presentar una comunicació, tramesa amb el mètode que s'indiqui a cada centre. Ha de ser breu (una cara de full aproximadament, uns 4500 caràcters) i ha de poder ser llegida en 3-4 minuts. Una comunicació és un text en què es proposa una introducció, una anàlisi i una idea original. Totes les comunicacions han de dur un títol clar i no massa llarg (que proposa l'alumne). El tema de fons és: "Utopies. Criticar el present, imaginar el futur". Un suggeriment sobre com fer una bona comunicació, disponible aquí. I aquí podeu trobar exemples de comunicacions premiades altres anys.
- participar al cinefòrum i a les activitats amb audiovisuals o amb textos - tant al del centre, com al Fòrum general del dia 12 a la Universitat de Girona. S'han proposat diferents pel·lícules o documentals, segons els centres.
- manifestar amb fets l'esforç de reflexió i recerca durant tota la duració de l'activitat: es pot mesurar amb les intervencions al Fòrum, aportacions a classe, respondre els qüestionaris que aniran apareixent, i a les diferents tasques i fòrums.
-
Altres informacions i enllaços
Aquí hi pot haver vídeos, suggeriments d'ampliació...
Són documents opinables, referències... Si voleu els vídeos, textos, etc., contacteu amb el vostre professorat.Si teniu coneixement d'altres, escriviu-nos, o afegiu-ho al Fòrum d'idees.
-
La pel·lícula completa - enllaç, per a ús acadèmic - ha estat aquí fins el 12/12/14. Ara es pot demanar a filogirona@gmail.com
-
També a aquesta adreça: https://www.youtube.com/watch?v=GNb9Q6Cpvis