Per que és important ser de la Unió europea?

Per que és important ser de la Unió europea?

per Xavier Serra Besalú -
Nombre de respostes: 8

Tots sabem què ha passat amb el Regne Unit. Ha estat el primer Estat que, en lloc de demanar ser admès a la Unió, ha aplicat l'article 50, de sortida. Més dades a http://internacional.elpais.com/internacional/2017/03/28/actualidad/1490721884_599111.html

Què us en sembla? Això redueix la diversitat de la Unió?

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Per que és important ser de la Unió europea?

per Alfonso Sánchez Cabrero -

Des del meu punt de vista la marxa del Regne Unit de la Unió Europea no redueix la diversitat, ja que la separació dels anglesos de la Unió Europea no vol dir que la cultura anglesa, gal·lesa o escocesa (entre altres) no siguin presents entre nosaltres. Si tenim una ment oberta i ens agrada conèixer noves persones, de ben segur que coneixerem a un britànic que ens mostrarà alguns dels aspectes de la seva cultura (independentment del "Brexit").

 

Tot i això, sí que debilita el projecte de la Unió Europea. El Tractat de la Unió Europea o Maastricht (1992) dóna èmfasi a la importància d'impulsar les cultures europees, però remarca sobretot el "patrimoni cultural comú". Aquest és l'aspecte en el qual la Unió Europea "ha fracassat". Amb el "Brexit" els anglesos estan, en certa manera, desmarcant-se del sentiment europeu. El problema és que el Regne Unit no és l'únic exemple. Molts països estan experimentant un ascens important de l'extrema dreta que vol sortir de la Unió Europea. Això provoca una crisi de la identitat europea. 

 

Què penseu vosaltres? Creieu que el que ha passat al Regne Unit és un fracàs pel projecte de la Unió Europea?

 

 

 

 

En resposta a Alfonso Sánchez Cabrero

Re: Per que és important ser de la Unió europea?

per Alba Arqueros Pernas -

Ser de la Unió Europea implica tenir uns beneficis que en altres continents no tens. Per exemple el dret a poder treballar i viure a qualsevol país de la UE. Això beneficia molt a les persones a l'hora de buscar un treball que potser en el seu país és difícil aconseguir per qualsevol motiu.Un altre benefici, com bé diu el llibre ''Dotze lliçons sobre Europa'', podria ser que tots els ciutadan de la UE, independentment de la nacionalitat tenen dret a vot i poden ser candidats a les eleccions municipals del lloc on visquin i a les eleccions del Parlament Europeu.

Com aquests beneficis podriem trobar molts més, però ser de la Unió Europea ens beneficia en bona part a tothom perquè ens ajudem uns països a uns altres i  faciliten als joves el coneixement i l'aprenentatge d'altres cultures d'aquesta comunitat.

No crec que la marxa del Regne Unit signifiqui un fracàs per la UE ja que està formada per més països. Tot i que el Regne Unit va ser molt important a al'hora de prendre decisions sobre el futur de la UE, que hagi decidit marxar s'ha de respectar. L'objectiu de la Unió Europea, és reunir els països europeus en una cooperació pràctica com bé redacta Pascal Fontaine. Que hagi decidit marxar un sol país, no ha de fer cambiar d'ideals a l'UE.

Què en penseu vosaltres? Creieu que el Regne Unit ha fet bé al marxar de la UE? Tindrà repercusions a la llarga?

 

 

 

 

En resposta a Alfonso Sánchez Cabrero

Re: Per que és important ser de la Unió europea?

per Xavier Serra Besalú -

Tinc la impressió que hi ha algunes coses que no encaixen bé, i que els diferents populismes aprofiten. A mi em sembla que ser europeu és més que un sentiment: ha de se runa convicció profunda, arrelada,... i una experiència. Com que sóc europeu, em sento dipositari d'uns valors. Ho explica molt bé el llibre "12 lliçons sobre Europa", que potser ja tens i que es distribuirà el dia 5 de maig.

A veure si aconseguim aprofundir en l'ideal d'Europa, de drets i de protecció i seguretat per a les persones, per a qualsevol persona.

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Per que és important ser de la Unió europea?

per Arnau Vilà Soto -

Estic d'acord amb tu Xavier Serra, però hi han algunes coses del que dius que no hi estic totalment d'acord. Està bé que una persona es senti part d'un conjunt, que és la Unió Europea, però amb el Brexit no s'ha de pensar només en aquest sentiment, sinó que s'ha de veure l'aspecte polític sobre aquest tema. El Brexit és la sortida, per part del Regne Unit, de la UE però són diversos motius els que porten a debatre si això és beneficiós o perjudicial per a tots. El Regne Unit és una de les primeres potències econòmiques d'Europa i si es queda a la UE no podrà créixer tant econòmicament. Un altre argument és la discussió dels diners que aporta aquest país a la UE, i molts més. Amb això no vull dir que la UE no hagi fet grans coses, sinó que Gran Bretanya ha vist que pertànyer a la UE és més perjudicial per ells i han preferit marxar, a través d'un referèndum celebrat al 2016. 

Amb això intento explicar que el Brexit no és un error sinó que és un oportunitat perquè aquest país creixi tant econòmicament com culturalment. És clar que es reduirà el nombre d'anglesos a europa, però només a curt termini, a causa d'haver de demanar passaport i altres motius, però amb el pas del temps això s'arreglarà sol. Per tant el Brexit aportarà coses positives i negatives a la diversitat, però jo crec que és una oportunitat pels dos per créixer, i no dependre un de l'altre. 

En resposta a Arnau Vilà Soto

Re: Per que és important ser de la Unió europea?

per Diana Tomuta -

Estic totalment d'acord amb tu Arnau Vilà Soto. Crec que Grany Bretanya podrà crèixer tant econòmicament com culturalment, el fet de marxar de la Unió Europea els obrirà moltíssimes portes que han estat tancades al estar en la UE.

Crec que això ens beneficia com perjudica a tots els integrants d'aquesta institució.

En resposta a Diana Tomuta

Re: Per que és important ser de la Unió europea?

per Sandra Plaza Armengol -

Ser de la Unio Europea (UE) implica certs avantatges però també inconvenients. Permet tenir unes relacions comercials estables, tot i que també pot limitar moltes coses i una d'elles és el tema de la multiculturalitat. El fet de ser de la UE restringeix l'accés a determinades cultures o, si més no, el fa més complicat ja que només tracta amb una gent determinada i no deixa el pas a altre gent.

El Regne Unit, ara no tindrà limitacions per establir què es pot i què no ensenyar per exemple a l'escola. 

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Per que és important ser de la Unió europea?

per Oriol Mudarra i Coll -

Que Regne Unit hagi volgut marxar de la Unió Europea des del meu punt de vista és una estratègia arriscada però necessària.

Europa està molt lluny dels seus valors inicials, uns valors que podria dir acceptats per la gran majoria, per no referir-me a tothom directament (sempre parlant des del punt de vista europeu). Els valors europeus i les idees van ser molt bones i pròsperes en els seus inicis, però a mesura que ha passat el temps, com tot, s'ha corromput.

Des de un BCE que regula i condiciona el deute i els pagaments dels països fins i tot les seves polítiques fins a unes divisions de països dins la unitat europea, ja que no tots els països tenen el mateix pes dins la UE. Aquests factors i molts més han transformat la UE i l'han debilitat.

Cal destacar el cas de Regne Unit, doncs aquest sempre s'ha mantingut una mica al marge de la UE, sense acceptar la moneda de l'euro, on tothom donava com a morta la banca Britànica degut a aquesta decisió, però el resultat va ser que encara continuen tinguin la City, el major districte bancari i de negocis d’Europa dins Londres, amb un alcalde i normes diferents de la resta de Londres.

Per tant vull aclarir que Regne Unit ha sabut jugar molt bé les seves cartes, i encara que sembli de bojos crec que algun cop a la vida els hauríem de fer cas.

Un cop aclarit això vull destacar que la diversitat cultural no depèn de un país ni de qualsevol unió, sinó del poble, de l'educació (tant escolar com familiar), del sentit de justícia i societat.

I jo pregunto quina diversitat cultural ens aporta Europa? La de no acceptar als refugiats i mantenir-nos encallats en les negociacions per acollir a persones? O és la de disparar amb bales de goma als immigrants que pretenen establir-se en un país sense tantes carències democràtiques ni de convivència des dels que venen?

Si això es la diversitat cultural de la que parleu que Europa promou, jo no en vull formar part.

I tú?

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Per que és important ser de la Unió europea?

per Naomi Varela Madrid -

La meva opinió seria que serveix per diverses raons,és l'instrument que es va crear per evitar els enfrontaments entre països europeus.En definitiva, una unió d'Estats amb l'objectiu de reforçar la democràcia i facilitar la lliure circulació de persones i mercaderies a Europa. Un altre exemple seria l’euro. Gràcies a l’euro s’ha pogut globalitzar el mercat europeu i això per exemple facilita la feina alhora de moure’s per Europa ja que no es necessari canviar de moneda en cada país