La ficció no reflecteix la diversitat

La ficció no reflecteix la diversitat

per Alba Planella Blanch -
Nombre de respostes: 3

No us heu fixat mai que a la majoria de sèries catalanes hi ha una escassa representació de la població estrangera immigrada?

Fa quatre anys, les conclusions d'un estudi, fet des de la Mesa per a la Diversitat en l'Audiovisual, per analitzar les sèries de ficció van ser: primer, la poca diversitat d'origens que hi ha a les sèries; i segon,  que es transmet una imatge negativa del immigrants/minories ètniques, és a dir, són representats com a persones poc preparades, analfabetes, exòtiques i, en algun cas, fins i tot perilloses.  

Jo crec que aquest fet ens hauria de fer reflexionar de cap a on va la societat ja que un dels mitjans de comunicació més influents amaga la diversitat cultural i fomenta el racisme en els espectadors, la majoria  adolescents que no tenen les idees clares. I l'únic que aconsegueixen les sèries és tancar la ment d'aquest joves,  incrementar el rebuig i la ignorància cap a les altres cultures. 

Creieu que en un futur això millorarà? Podrem veure en les series catalanes un protagonista d'origen marroquí o de qualsevol origen estranger?  

Us deixo un article sobre aquest tema, concretament sobre la sèrie Merlí, que he trobat interesant: http://www.media.cat/2016/12/21/merli-ficcio-no-reflecteix-diversitat/

En resposta a Alba Planella Blanch

Re: La ficció no reflecteix la diversitat

per Joel Cooke Verdaguer -

Bones Alba, tot i que no comparteixo la costum de veure sèries de producció catalana i per tant no puc parlar sobre aquest tema en concret, sí que puc argumentar sobre sèries i pel·lícules majoritariament de producció Nord-Americana en les que es promou i s'afavoreix la diversitat cultural. Personalment penso que en l'actualitat són cada vegada més les series i pel·lícules on es poden apreciar persones pertanyents a diferents cultures i on per tant, es reflecteix de manera molt correcta com les costums i forma de pensar d'aquestes es veu afectades depenent de la cultura a la que pertanyen. Si bé és cert que aquesta moda cobra més popularitat que mai, segueixen havent-hi un munt de pel·licules on hi ha una clara manca de diversitat cultural tot i que moltes simplement busquen un enfocament més senzill a l'hora de crear i dirigir la sèrie pel que estableixen grups de persones relativament petits els quals comparteixen una mateixa cultura i per tant són relativament semblants a l'hora de plantejar i raonar enunciats; el que com ja he dit, fa que la realització d'aquestes sèries sigui més senzilla tot i que això signifiqui una manca de caràcter i diferenciació entre els personatges.

Espero haver-te oferit un punt de vista diferent envers al tema que proposes.

Salut!

En resposta a Alba Planella Blanch

Re: La ficció no reflecteix la diversitat

per Afra Esteba Tarrés -

Bones Alba, la teva aportació a aquest fòrum em sembla molt interessant i vertadera. Tot i que, de la mateixa manera que en Joel, no acostumo mirar series en català (encara que la de Merí sí la vaig mirar), sinó que les que miro són Nord-Americanes, a la majoria d'aquestes, es cert, que sí es pot observar diferents personatges de diferents cultures. Com ja es parla a un altre apartat d'aquest fòrum, si el que volem és afavorir la diversitat cultural a traves de l'educació crec que s'hauria d'ensenyar i introduir des de diferents àmbits i, amb el món que tenim replet de tecnologies, la televisió seria un bon mitjà per aportar aquest pensament a la població. Per lo contrari i segons els meu punt de vista, al no mostrar la diversitat cultural en aquest àmbit, i també en els altres, i totes les aportacions positives que aquesta ens dona pot desembocar a mals entesos i/o maneres de pensar molt negatives.

En resposta a Alba Planella Blanch

Re: La ficció no reflecteix la diversitat

per Sira Ausellé -

En el meu cas, igual que l’Afra i en Joel, tampoc puc aportar molts coneixements sobre la producció cinematogràfica catalana ja que, com ells, acostumo a veure series i pel·lícules de producció Nord-Americana. Tal i com ja han dit, hi ha moltes pel·lícules i sèries d’aquesta provinença en les que s’hi pot apreciar la diversitat cultural i es pot veure clarament com s’afavoreix aquesta però, tot i així, n’hi moltes i moltes a les que els hi passa el mateix que has explicat que els hi passava a les de producció catalana. Potser les productores ho fan, tal i com ha dit en Joel, perquè els espectadors ho sentin més proper però jo considero que el que estan fent és justament el contrari. En la vida real hi ha molta diversitat cultural, i a Estats Units especialment, per tant, mostrar una societat fictícia on la diversitat cultural no existeixi no fa res més que fomentar el racisme i punts de vista negatius envers aquesta diversitat.

Des del meu punt de vista, i com una cinèfila i amant de les sèries, puc dir que prefereixo una sèrie o pel·lícula on pugui apreciar-hi la societat en la que visc que no pas una amb una societat totalment impostada.

A part, el cinema i la televisió en general és un molt bon medi per transmetre l’afavoriment a la diversitat cultural que tant es busca ja que arriba a gairebé arreu del món i, per tant, influeix en l’educació dels infant i joves que, com s’ha comentat en un altre debat, és fonamental per el bon desenvolupament de les societats.