L'antiguitat de la post-veritat

Re: L'antiguitat de la post-veritat

per Sergi Cañabate Ros -
Nombre de respostes: 0

Bones Joel, 

La teva iniciativa em sembla interessant perquè així ens hem d'informar i buscar per Internet el que tu proposes, que és el que s'hauria de fer amb el que ens diuen, per evitar la postveritat.

La proposta que ha fet l'Oriol és molt encertada i quasi segur que serà la més antiga que es pot trobar. Tot i això jo posaré un exemple més recent.

L'exemple es troba en el segle XVI, en la Guerra de Flandes, quan en l'Apologia de Guillem d'Orange la llegenda negra espanyola (és a dir, una opinió en contra dels espanyols i tot el que fos d'allà) es concreta en un exercici d'informació enverinada i de propaganda, que va tenir tant de ressò entre els flamencs sotmesos sota l'autoritat de Felip II i del Duc d'Alba que fins i tot Montesquieu va acudir a la Apologia per donar forma alguna part de les seves Cartes perses. Aquesta llegenda va seguir fins el segle XVIII quan els il·lustrats encara seguien aquella Apologia.

Finalment, comentar que això seria un clar paral·lelisme amb el que està passant actualment entre Catalunya i Espanya, on un comenta coses sobre l'altre molt greus sense que sigui veritat, però perquè així la gent pensi que qui es troben en aquell territori estan fent quelcom malament i són uns bàrbars.