La Post Veritat i l'Era de la Desinformació

La Post Veritat i l'Era de la Desinformació

per Ivette Martin -
Nombre de respostes: 2
En resposta a Ivette Martin

Re: La Post Veritat i l'Era de la Desinformació

per Laura Vila i Planas -

Personalment, hi ha certs aspectes d'aquest article amb els quals no estic d'acord. Trobo que és una mica exagerat quan menciona que actualment ja no existeixen les veritats i que ningú es pot fiar dels altres.

Sí és cert que hi ha mitjans de comunicació que expliquen una veritat que no és realment la que ha succeït sinó la que determinats sectors els hagués agradat que fos certa. Moltes vegades els títulars com menys creïbles, més sorprenents són i atrauen més públic. Malgrat això, la gent intenta ser crítica. A més, existeix l'anomenat "fact checking", pàgines web especialitzades en verificar les dades que s'utilitzen en els discursos (sobretot polítics) o altres notícies publicades.

En resposta a Ivette Martin

Re: La Post Veritat i l'Era de la Desinformació

per Laia Droch Canals -

Respecte l'article compartit considero que no acaba de tenir tota la raó, ja que no ens hem de ficar tots dins el mateix pot, però si que és cert el que transmet. 

Vivim en una societat on la majoria es creu tot el que diu tothom. No som suficientment crítics per intentar cercar nosaltres mateixos les veritats i no creure'ns el que ens diguin. 

Tal i com deia Plató el món en què vivim no és més que un reflex imperfecte d'un món suprasensible, de les "idees", on la veritat és un ideal a aconseguir costat de la bellesa i el bé. Tots intentem saber la veritat però no cercant-la nosaltres mateixos sortint de la nostra zona de comfort, sinó creient-nos allò que ens diuen, ja ve sigui un company, publicitats, etc. 

En canvi, Aristòtil deia a l'inici del llibre II de la Metafísica, ja ens diu que l'objecte de la ciència és la veritat, que és impossible aconseguir-la completament però tampoc és factible que se'ns oculti en el mateix sentit, tot això com a conseqüència de la nostra particular naturalesa. Per a el filòsof, l'home és capaç de veritat, doncs posseeix una ànima racional, la qual li proporciona la facultat del raciocini o intel·lecte i que, al seu torn, li possibiliten conèixer, arribant així, eventualment, a un coneixement veritable.