Transhumanisme

Transhumanisme

per Ruben Martin -
Nombre de respostes: 13

Com en aquesta jornada filosòfica parlarem sobre què ens fa ser humans, jo vull parlar sobre el transhumanisme que és un moviment cultural i intel·lectual que afirma la possibilitat i necessitat de millorar la condició humana, aquesta millora es duria a terme desenvolupant i fent disponibles tecnologies que augmentin les capacitats físiques, intel·lectuals i psicològiques dels éssers humans.

Si els éssers humans ens dotem de millores tecnològiques no podríem perdre l’essència d’ésser humà? Què opineu sobre aquest moviment?

Us deixo un link on expliquen el transhumanisme breument (3 min.): 

https://www.youtube.com/watch?v=RzVG2cGLG8Q

 

En resposta a Ruben Martin

Re: Transhumanisme

per Àngel Ribas Oliveras -

La tecnologia ens ha proporcionat comoditat a la vida diaria. Si la tecnologia ens pot fer millorar per ser millors persones, perquè no aprofitar-ho? Aquesta "essència d'ésser humà" és una idea que queda molt maca i molt poetica, però realment no és res més un concepte espiritual o religós. Si ens ho mirem fredament, tots els éssers vius, nómes són "màquines orgàniques", i nosaltres estem obrint la possibilitat de automodificar la nostra maquinaria.

En resposta a Àngel Ribas Oliveras

Re: Transhumanisme

per Ruben Martin -

Estic d'acord amb el què dius però jo m'estava referint a què si dotem a un ésser humà d'unes millores que el faria fins i tot canviar genèticament potser a aquest ja no se l'hauria d'anomenar ésser humà sinó posthumà o diferenciar-lo d'alguna manera  (com proposa el transhumanisme).

En resposta a Ruben Martin

Re: Transhumanisme

per Vicenç Verge -

Jo crec que el que dius Ruben sobre anomenar d'una altra manera a la gent modificada ja sigui genèticament o físicament, pel fet de com nosaltres ens anomenem diferent dels homes de neandertal per les nostres diferències físiques i mentals. Tot i axí no deixaríem de ser éssers humans ja que en essència seríem els mateixos.

A més a més he de comentar una pel·lícula que es diu Gattaca que tracta el tema de la modificació genètica de manera que els modificats tenen més possibilitats laboralment i són immunes a la majoria d'enfermetats. Si això s'apliquès al món real crec que tindria uns resultats semblants degut a que les empreses només contractarien als millors que per norma general serien els que estan modificats per fer bé aquella feina.

En resposta a Ruben Martin

Re: Transhumanisme

per Àngel Ribas Oliveras -

Si seguim fen un anàl·lisi fred del tema (tal i com a mi m'agrada), podem considerar que dos individus són de la mateixa espècie si poden reproduir-se i aquest nou individu es pot tornar a reproduir, és a dir, què és fèrtil. Si les modificacións d'un humà no modifiquen aquesta capacitat, no hi ha motius coherents per diferenciar-lo com a espècie, però potser podriem considerar-lo com a una nova "raça" d'humà, tal com diferenciem els pitbulls i els dobermans, què són de la mateixa espècie però de races diferents. 

En resposta a Ruben Martin

Re: Transhumanisme

per ibai nunez -

Jo estic d'acord amb el que diu l'Àngel en que tots els éssers vius, nómes són "màquines orgàniques", i gracies a la tecnologia  nosaltres estem obrint la possibilitat de automodificar la nostra maquinaria.

En resposta a Ruben Martin

Re: Transhumanisme

per Maria Lucas Parra -

Per poder respondre aquesta pregunta hem de pensar què és allò que ens fa humans: el nostre coneixement teòric que podem aplicar per a fer coses pràctiques, la capacitat de distingir el bé del mal, l'estructura i el funcionament del nostre cos o potser les relacions socials que establim entre nosaltres?

Segons la resposta que creiem més adequada podem pensar que perdríem "l'essència" o no. Per exemple si pensem que el que ens fa ser humans és ser pràctics i fer feina, podem perdre l'essència, ja que les màquines poden substituir la nostra funció. En canvi, si creiem que el que ens distingeix és l'ètica, sempre serem humans, o almenys hauriem de ser, encara que cal tenir en compte que el bé no equival al mateix per totohm. 

Per últim m'agradaria afegir que no trobo inadequat l'ús de la tecnologia per fer més còmode i fàcil la nostra vida, sempre que tinguem present quina és la nostra funció i quina és la de les màquines.

 

En resposta a Maria Lucas Parra

Re: Transhumanisme

per Andrea Perez Duran -

Jo estic d'acord amb la Maria, la tecnologia ens ha millorat molt la vida, però jo dubto molt que en un futur els humans puguin desaparèixer, no crec pas possible que per exemple un robot pugui tenir tots els coneixements que tenim els humans, que puguin estimar o que és puguin reproduir-se.
Com ha dit la Maria, hem de tenir present que som nosaltres i quines funcions fem i les funcions que fan les màquines a diferència de nosaltres.

En resposta a Ruben Martin

Re: Transhumanisme

per Umayma Taouil Jiach -

Estic d'acord amb l'opinió dels companys, és a dir, sí, la tecnologia ens ha facilitat la vida. Però, no ho hem de portar fins a l'extrem que desapareguin els ''humans'', no hem de deixar pas que la tecnologia estigui per sobre de nosaltres, sinó nosaltres sobre d'ella. Hem de recordar també que la tecnologia és només una ajuda per a nosaltres.

En resposta a Umayma Taouil Jiach

Re: Transhumanisme

per HARPREET KAUR -

Estic totalment d'acord amb els meus companys, que la tecnologia és simplement una eina que facilita la vida dels éssers humans de diferentes maneres. Ara la responsabilitat dels humans és fer un bon ús de la tecnologia i no dependre-ho totalment d'aquesta.

En resposta a Ruben Martin

Re: Transhumanisme

per Anna Ventura i Pericot -

Jo penso que el fet de millorar les nostres habilitats físiques no infuirà en la nostra condició humana. Però si que hi pot influir l'ús d'aquestes teconologies, l'explotació de persones o de natura per aconseguir-les i també les noves diferenices socials i econòmiques que sorgiran.

En resposta a Ruben Martin

Re: Transhumanisme

per Cristina Masachs -

Per molt que ens dotem de millores tecnològiques no tenim per què perdre la nostra essència, ja que el que ens fa diferents son els sentiments. Pot ser amb aquestes millores, els nostres sentiments creixen i en podem descobrir de nous. 

En resposta a Ruben Martin

Re: Transhumanisme

per Gina Duran Oliu -

Jo opino que està molt bé el fet de voler millorar les nostres capacitats físiques, intel·lectuals i psicològiques, però crec que hauríem de parar un moment i reflexionar sobre això. El transhumanisme ens està demostrant que els humans sempre estem ficats en la recerca de la perfecció, i tots sabem que no som perfectes i que la perfecció no és "bona" per molts motius. A més a més, trobo molt egoista el fet que sempre pensem en nosaltres i en millorar-nos, en ser més intel·ligents, més ràpids, més forts.... però no en tot el que ens envolta i que és tant o més important que nosaltres. Invertim molts de diners en les investigacions de les millores humanes, però jo crec que ara mateix hi ha temes més importants i que a hores d'ara podrien estar perfectament resolts, però com que, per un seguit d’aspectes molt egoistes, aquests temes no ens importen tant ja que no ens afecten directament, no se'ls inverteix els diners necessaris i no poden millorar. L’estat actual del planeta i del medi ambient, que des de fa anys es sabia que passaria, no s’ha aturat correctament, encara que s’hagin buscat energies renovables, no s’hi ha posat les ganes i els diners necessàries per trobar-hi solucions definitives. I amb això igual amb molts altres temes com la pobresa i les contínues guerres. Com podem voler millorar les capacitats humanes amb el transhumanisme si no hem aconseguit deixar les guerres de banda i afrontar els problemes d’altres maneres? Així no es pot avançar de cap manera cap al bon camí.

A part de tot això cal tenir present un altre aspecte. El transhumanisme ens farà més feliç? Ser més intel·ligent del que som ara ens farà més feliços? O simplement ens farà la vida més còmode i més perfecte que la que tenim ara?