El fi justifica els mitjans?

El fi justifica els mitjans?

per Anna Ventura i Pericot -
Nombre de respostes: 22

Jo penso que la tecnologia aportarà moltes millores en la qualitat de vida de les persones, però també, ferà augementar l'explotació de recursos naturals i de persones, i apareixeran noves desigualtats socials i econòmiques.

El fi justifica els mitjans per passar per sobre del nostre planeta?

En resposta a Anna Ventura i Pericot

Re: El fi justifica els mitjans?

per Vicenç Verge -

En la meva opinió, cada vegada s'avança més en la utilització de materials renovables, cosa que podria disminuir l'ús de materials extrets directament de la naturalesa. En quan a l'explotació de persones jo crec que seria al revés, ja que amb l'implementació de màquines en la indústria treuen llocs de treball que correspondrien a persones i si ens anem cap al tema dels avatars aquests estarien millorats i tindrien un millor rendiment en els llocs de treball. Per aquests motius jo crec que el fi justifica els mitjans.

En resposta a Vicenç Verge

Re: El fi justifica els mitjans?

per Ruben Martin -

Aquí es nota molt el factor que tu fas el Bat. tecnològic i jo l'econòmic i és que veig un suïcidi a nivell econòmic tot això d'avatars i màquines! Jo crec que s'ha d'anar avançant més que en la creació de màquines s'ha de fer en la implantació de processos ecològics en la creació i ús productiu d'aquesta. Per últim dir que si bé és cert que deixarien d'explotar aquest és un fet que a Europa ja no succeïx (en general) però sí que veig el risc que amb la creació de màquines que substitueixin a l'humà succeeixi un Ludisme 2.0 si les màquines ens treuen el treball de què viurem?!

En resposta a Anna Ventura i Pericot

Re: El fi justifica els mitjans?

per Àngel Ribas Oliveras -

M'agrada molt la pel·lícula Interestellar, és una passada. Parla sobre els limits de la humanitat i com amb la tecnologia els podriem trencar. En un moment del film, fa una reflexió sobre la visió que tenim de la nostra societat. Per progressar, explica, que hem de deixar de banda la visió individualista i començar a tenir una mentalitat d'un progrés conjunt, avançar de la mà com a espècie. Si deixem de banda la felicitat i el èxit personal, i mirem la felicitati èxit conjunt ens anirà millor. Pot semblar molt utopic, per això avans de modificar el nostre cos, hem de canviar la nostra mentalitat competitiva i egoista. 

En resposta a Àngel Ribas Oliveras

Re: El fi justifica els mitjans?

per Maria Lucas Parra -

Estic totalment d'acord amb la teva aportació,ja que per canviar el món el primer pas és canviar-te a tu mateix i a poc a poc, deixant de banda l'egoisme i l'individualisme que no ens porten enlloc la societat anirà canviant. Encara que això soni molt bé crec que és difícil perquè suposa un esforç individual, ja que l'educació que rebem a l'escola i al carrer ens diu que hem de preocupar-nos de nosaltres i intentar ser millor que els altres, creant rivalitat entre les persones en comptes d'ensenyar a col·laborar per anar més lluny tots junts.

En resposta a Anna Ventura i Pericot

Re: El fi justifica els mitjans?

per Marc Ríos Masferrer -

Jo considero que de res serveix arribar a un objectiu com és millorar la qualitat de vida de les persones, si per altra banda estàs fent malbé el planeta, ja que encara que aconseguissis uns resultats satisfactoris, en la meva opinió només seria un èxit fugaç.
Jo crec que l'idea de posar el nostre benestar per sobre del planeta és errada, perquè aquest planeta que estarien destruint a poc a poc, acabaria perjudicant-nos d'una manera o d'una altra.
Crec que hem de seguir d'intentar millorar, però a la par amb la terra, ja que ella depèn de nosaltres i nosaltres d'ella.

En resposta a Marc Ríos Masferrer

Re: El fi justifica els mitjans?

per Laia Serra Casellas -

Coincideixo molt amb la teva opinió, ja que estem destrossant el nostre planeta buscant la nostra millora de vida, però no ens adonem que si empitjorem el planeta, arribarà a un punt que serà inhabitable, i no servirà de res tenir la tecnologia més avançada al nostre abast. D'alguna manera, hem arribat al punt de dependre de la tecnologia per fer el nostre dia a dia.

En resposta a Anna Ventura i Pericot

Re: El fi justifica els mitjans?

per Cristina Masachs -

Primer de tot penso que la tecnologia no ens aportarà res de bo, sempre hem explotat les coses fins al seu màxim sense pensar amb les conseqüències. 

No podem passar per sobre del nostre planeta, perquè es ell qui ens porta a nosaltres, arribarà un punt que no aguantarà més, per tant cap fi justifica aquest fet. 

En resposta a Cristina Masachs

Re: El fi justifica els mitjans?

per Saaid Riaz -

No estic d'acord amb tu, la tecnologia sempre ha sigut una eina essencial per nosaltres i ho seguirà sent. Sense aquesta eina no podríem haver evolucionat com a humans. 

En resposta a Anna Ventura i Pericot

Re: El fi justifica els mitjans?

per Eva Torrent Mas -

La teconologia ens ha permès grans evolucions i descobriments. Per tant, un ús moderat de la tecnologia el trobo correcte, però com sempre, els humans estirem massa del fil i volem arribar a l'extrem de tot.

Ara ja no volem la tecnologia per a un descobriment, sinò la volem per a substituïr allò que ja podem fer nosaltres mateixos.  No estic d'acord en fer-la servir d'aquesta forma, ja que com ha dit la meva companya Cristina arribarà un dia que el nostre planeta no aguantarà més, i haurà estat per culpa nostre.

En resposta a Anna Ventura i Pericot

Re: El fi justifica els mitjans?

per Oriol Collell -

La tecnologia és profitosa fins un cert punt, com tots els excessos en aquesta vida no són bons. La humanitat fa relativament poc que ens hem començat a preocupar pel medi ambient i per tot el dany que li hem causat. 

Penso que el desenvolupament de la tecnologia pot causar moltes desigualtats socials entre els països en vies de desenvolupament i els països occidentals que són els que estan explotant el països emergents per a la obtenció de matèria prima per a la fabricació de productes. En la meva opinió la tecnologia pot generar problemes de desigualtat social si no es regulen els mitjans de fabricació d'aquesta. 

En resposta a Anna Ventura i Pericot

Re: El fi justifica els mitjans?

per Jordi Maqueda Montero -

Certament, pel què dieu, el problema de la tecnologia no és tant la tecnologia en sí com tot el què fem per al seu assoliment i el seu manteniment, recorrent a la vessant socioeconòmica, hi ha un preu i unes conseqüències que no podem oblidar. Però tampoc podem oblidar que els avenços tècnics són imprescindibles per als salts culturals/ socials/ industrials que han marcat els punts d'inflexió en la nostra història recent. A finals del segle XiX quan es va assolir la producció industrial d'acer i alumini, va ser un fet que marcar un canvi dràstic en la construcció d'edificis (la construcció de gratacels), fabricació de maquinaria pesant i va esborrar molts límits físics "insuperables". Una cosa tan simple com rentar-se les mans abans d'operar o assistir a dones de part va salvar una quantitat de vides increïble. Ara podem comprar a cor què vols i et donen facilitats per hipotecar-te la vida actual i la següent (si no hi ha reencarnació, els bancs la inventaran).
Quant a la peli a Interestellar mostren un futur probable, jo us remetria a Wall-E (com moltes pelis de Pixar, no són tan infantils com això).
Costa molt ser el primer a canviar les coses, però si algú comença els altres hauríem de tenir prou voluntat de decidir quin camí seguim i qui fa el primer pas, si no l'han fet ja i encara no ho sabem...

En resposta a Anna Ventura i Pericot

Re: El fi justifica els mitjans?

per Gina Duran Oliu -

Decididament, des del meu punt de vista, el fi no justifica els mitjans. La tecnologia, és cert, ens ha ajudat i ha millorat la nostra qualitat de vida, però també ha provocat innombrables morts, ja que la tecnologia ha tingut un paper fonamental en totes les guerres que hi ha hagut, i en les quals s'han fet atrocitats que espanten i ens fan plantejar fins a quin punt sabem el que fem i el perquè ho fem. Amb aquest exemple podem veure si realment el fi justifica els mitjans: totes les guerres que s’han produït han sigut per diferents causes inicials, però per solucionar aquests desacords o problemes que hi ha hagut s’ha utilitzat la guerra i això ha produït la mort de gent que “no havia fet res”. El fi, en aquest cas, seria la imposició d’un país (per exemple) sobre un altre per interessos, gairebé sempre, econòmics, i el mitjà per aconseguir-ho seria la guerra. Amb això veiem que no solament passem per sobre del nostra planeta, sinó sobre nosaltres mateixos, sobre les persones mateixes que hi vivim, un fet que és imperdonable des del meu punt de vista. Així doncs, si volem millorar tecnològicament, ha de quedar molt clar en quins aspectes s’ha de millorar i ens quins no caldria. No és necessari millorar les bombes, els avions i altres instruments de guerra. S’ha d’aconseguir mirar pel bé comú, per tothom, i deixar de trepitjar-nos els uns els altres per aconseguir la nostra pròpia felicitat fent desgraciada la resta de gent. Ens falta molta empatia (entre altres coses).

En resposta a Anna Ventura i Pericot

Re: El fi justifica els mitjans?

per Neus M -

Bona tarda,

Des del meu punt de vista, la tecnologia pot ser una bona eina per contribuir a un augment de la nostra qualitat de vida. Per exemple, si hom té algun tipus de malaltia i/o discapacitat, trobo que és fantàstic que la tecnologia pugui fer més fàcil el seu dia a dia.

Hi ha una qüestió, però, molt important i que no podem oblidar. Segons la meva opinió, tot tipus de tecnologia ha de ser sostenible. No pot ser que justifiquem la destrucció del medi ambient amb l'argument de "els recursos que en traiem són necessaris pel nostre desenvolupament tecnològic." Considero que només hauríem de fabricar allò que es pugui fer de manera sostenible, sense contribuir a l'explotació del medi ambient. De fet, en cas que en un futur ens trobéssim en la situació de dèficit de recursos, no només nosaltres patirem les conseqüències, sinó també totes les generacions a continuació.

En resposta a Anna Ventura i Pericot

Re: El fi justifica els mitjans?

per Rosa Maria Bohórquez Ángel -

Bé, pel que fa a aquesta qüestió trobo, sense cap mena de dubte, que el fi no justifica els mitjans. És veritat que estic a favor del desenvolupament de la tecnologia, i si aquest pot ser major millor, sempre i quan sigui factible i viable per tal de no causar cap perjudici a la societat i al medi ambient. Més que res perquè si aquest desenvolupament es fa sense tenir en compte el que ens envolta i les possibles conseqüències que esdevindran dels nostres actes, podem arribar a causar molt mal a la nostra generació i a les venidores, ja sigui econòmicament o de qualsevol altra manera.

En resposta a Anna Ventura i Pericot

Re: El fi justifica els mitjans?

per Marina Camps Gironès -

En la meva opinió el fi no justifica els mitjans ja que per aconseguir una cosa que en teoria és per millorar el planeta, en destrueixes una altre que ja esta constituïda i farà que el planeta pugui anar a pitjor.

En resposta a Anna Ventura i Pericot

Re: El fi justifica els mitjans?

per S'ha esborrat l'usuari -

Jo crec també que la fi no justifica els mitjans. No és ètic aconseguir o fer alguna cosa bona però que per arribar-hi s'hagi hagut de fer alguna cosa dolenta. S'ha de pensar que no només sóm els humans en el planeta terra sinó que convivim amb molts altres éssers vius i objectes inherts que teten el mateix dret a estar i continuar en el planeta. La naturalesa va fer que poguéssim pensar i inventar però no vol dir que hagém d'utulitzar aquest recursos per a nosaltres sols sinò que hem de procurar per tot els que ens envolta i assegurar la continuitat del conjunt.

En resposta a Anna Ventura i Pericot

Re: El fi justifica els mitjans?

per Gerard Picart -

Jo opino que, en cert sentit, el fi podria justificar els mitjans ara bé, no es pot generalitzar ja que, es podria acabar destruïnt per exemple, tota la vegetació pel fi d'obtenir molts beneficis econòmics i, això suposaria la pèrdua de la mateixa vegetació, cosa que no seria ni justa ni ètica i, acabaria destruïnt el que avui coneixem com a planeta terra.

En resposta a Anna Ventura i Pericot

Re: El fi justifica els mitjans?

per Mar Capdevila Mayola -

Pel que fa a la teva pregunta principal, "El fi justifica els mitjans?", el que jo respondria és que depèn molt en el cas particular del qual parlem. Tot i això, generalment, el fi no justifica els mitjans.

Moltes vegades, per aconseguir un objectiu, es busca la via més ràpida o més fàcil d'arribar-hi, encara que no es respectin altres factors, com poden ser altres persones, el medi ambient, altres éssers vius...

Si bé és cert que la tecnologia produeix una millora important en les nostres vides, també condueix a l'explotació de recursos naturals, tal i com expliques. La única solució que trobo a aquest problema és que, des de petits, ens haurien d'educar per tal de respectar el nostre entorn i els recursos naturals, aprenent a potenciar al màxim les energies renovables i a conservar al màxim possible el nostre planeta, ja que en depenem directament, perquè ofereix les condicions climàtiques i ambientals ideals per tal que s'hi pugui desenvolupar la vida, i no tant sols la humana, sinó també l'animal, la vegetal, i la resta d'éssers vius que a vegades ens passen per a desapercebuts.

Per això mateix, crec que si contribuïm en la destrucció del planeta, també estem contribuint en la destrucció de l'espècie humana, i de tots els éssers habitants de la Terra.

En resposta a Anna Ventura i Pericot

Re: El fi justifica els mitjans?

per Irina Cerrillo Caparrós -

És cert que actualment la teconologia és una part fonamental en les nostres vides ja que gairebé tothom en fa un ús. Però també, com ja s'ha dit, fa aparèixer desigualtats innecessàries. 

En resposta a Anna Ventura i Pericot

Re: El fi justifica els mitjans?

per Noemí Cabero Martínez -

Personalment, penso que de cap manera el fi justifica els mitjans, no és just que per l’interès d'alguns de millorar la tecnologia i, d'aquesta manera, les condicions de vida, altres éssers humans pateixin i s'esgotin els recursos del planeta que ens ho ha donat tot.

En la meva opinió, fins a cert punt és bo desenvolupar la tecnologia i fer nous descobriments que realment ens puguin ajudar i facilitar la vida, així com l'invent d'eines com la rentadora o la investigació en malalties i la troba de la cura per aquestes. El que no és possible, com deia la Gina, és aquest ús de la tecnologia per a causar danys, per a inventar artefactes que puguin causar la mort de milers de persones. El temps que dediquen a aquestes invencions destructores podrien aprofitar-lo per fer el bé, per trobar alternatives a les energies no renovables per tal de no esgotar-les, per exemple, o bé, com he comentat abans, a trobar la cura de tantes malalties que hi ha.

Així doncs, hauríem de canviar el xip, deixar l'individualisme i pensar en la societat actual i la que està per venir, a més de pensar en la Terra, a la qual anem destruint poc a poc.

En resposta a Anna Ventura i Pericot

Re: El fi justifica els mitjans?

per Pau Bou Llobet -

No crec que la tecnologia comporti canvis mediambientals, al contrari. Això no ho podrem saber fins que passi realment, però crec que en un futur els humans desenvoluparem noves maneres de desplaçar-nos, de fabricar, etc. I per tant podrem crear, en el cas que ho puguem fer, robots que es guiïn per aquests patrons de mantenir el medi ambient.

Responent a la pregunta, si el fi justifica els mitjans, des del meu punt de vista.

En resposta a Anna Ventura i Pericot

Re: El fi justifica els mitjans?

per Rachida Zerouali -

En la meva opinió, crec que la tecnologia no fa res mes que tornar-nos cada vegada més mandrosos, ja que cada vegada necessitem menys moviment per a arribar a algun fi. Per tant, no penso que el fi justifiqui els mitjans ja que es pot arribar a l'objectiu sense cap mitjà tecnologic.