Per què un rei tirà ven com esclau a un filòsof?

Per què un rei tirà ven com esclau a un filòsof?

per Mercè Balcells Morell -
Nombre de respostes: 6

"La utopía no es una opción; como no lo es respirar. Igual que el aire da vida, soñar mundos mejores constituye la oxigenación social sin la cual no es posible la existencia política ni moral del ser humano. La pulsión utópica es, por tanto, una dimensión constitutiva de lo humano; es esencial a la racionalidad inspirarse en sueños posibles o imposibles para continuar su acción de comprensión del mundo y de la vida humana. Por tanto, la razón es utópica por naturaleza (...)"

Rafael Herrera Guillén

En resposta a Mercè Balcells Morell

Re: Per què un rei tirà ven com esclau a un filòsof?

per Laura Moreno Carreras -

Segurament perquè el filòsof busca la veritat sense cap interès (o almenys així hauria de fer-ho si és un vertader filòsof) i, en canvi, tots els tirans només busquen riqueses i acumular cada cop més poder. Si no fos així, ja no serien tirans i almenys reconeixerien que el poder ha d'estar repartit entre tots.
Simplement els tirans no es deixen aconsellar, perquè creuen que ells tenen la vertadera saviesa, ja que pels tirans tot es resumeix en el poder i en la set de voler-ne sempre més i més, trepitjant a qui calgui. Els filòsofs tenen una ètica que els impedeix veure que la gent pugui ser maltractada i privada dels drets que a tothom li han estat donats. Algú que pensi i que s'atreveixi a lluitar per les injustícies és un obstacle per aquest projecte que els tirans tenen dissenyat. Per això els eliminen com poden; per exemple, venent-los com esclaus. 

Tanmateix, això no només passa amb els filòsofs, si no també amb tots aquells que busquen fer el bé desinteressadament i lluitar contra les desigualtats, que no giren el cap a una altra banda quan veuen que les coses no es fan bé. Aquells que no tenen por de qui tenen al davant ni maten la pròpia consciència mentre es queden indiferents quan veuen que societats senceres estan patint injustament.

Llavors, ens hauríem de plantejar si un filòsof o qualsevol persona que s'autoproclama defensora dels drets o del bé però no és, almenys, menyspreada en algun sentit, està realment lluitant contra els poders tirans i egoistes d'aquest món. Potser és que simplement s'omple la boca de paraules i l'únic que fa és deixar-se endur per les corrents de la conformitat i l'acceptació de les injustícies que es cometen dia a dia davant de la seva cara. 

En resposta a Laura Moreno Carreras

Re: Per què un rei tirà ven com esclau a un filòsof?

per Xavier Serra Besalú -

Si ho he entès bé, Laura, bens a dir que el menyspreu és, d'alguna manera, una garantia de vàlua, de coratge i de mèrit en la lluita per al bé...

I potser tens raó: qui s'adaptat al que hi ha, i canvia fàcilment d'ideals "per no prendre mal"... no és de fiar... Ara bé, en el text que la prof. Balcells citava es diu que "es esencial a la racionalidad inspirarse en sueños posibles o imposibles para continuar su acción de comprensión del mundo y de la vida humana". Pot ser que una persona intel·ligent sigui tan covard? En l'interior de cadascú no admeetem que " la razón es utópica por naturaleza"?

A veure si els intel·lectuals sacsegen el món!

En resposta a Laura Moreno Carreras

Re: Per què un rei tirà ven com esclau a un filòsof?

per Imma Casanova -

Caram Laura, m'ha sorprès la idea de filòsof que es desprèn del teu escrit. "El filòsof busca la veritat desinteressadament". "el filòsof té una ètica que el porta a lluitar contra les injustícies". El filòsof, no és una persona de carn i ossos, amb interessos, i inserit en una xarxa de relacions de poder? El filòsof, com qualsevol altra persona, no ha de prendre partit per la lluita contra les injustícies? O dit d'una altra manera, un filòsof pot prendre partit per la injustícia sense deixar de ser filòsof?

En resposta a Mercè Balcells Morell

Re: Per què un rei tirà ven com esclau a un filòsof?

per Jordi Maqueda Montero -

A mi em sembla que el tirà era un governant que es va cansar de sentir les opinions d'algú a qui probablement apreciava prou com per no matar-lo, i cal matissar que no tots els tirans eren uns maníacs de les execucions. O potser si ho mirem des del punt mercantilista va optar per amortitzar-lo.
El tirà també podria estar interessat en governar amb justícia i saviesa i podria ser tant o més competent que el filòsof en la recerca de l'ideal de bondat en la forma de govern.
Als tirans se'ls "promocionava" amb el suport d'una part del poble fins que un altre amb més suports el derrocava .... quasi com ara :D

En resposta a Mercè Balcells Morell

Re: Per què un rei tirà ven com esclau a un filòsof?

per Virginia Semino -

Totalment d'acord amb la opinió de la Laura.. A més, vull afegir que en el cas que un tirà vengui a un filòsof com a esclau no és més que una clara mostra de la diferenciada importància que donem a unes coses i a unes altres no; és a dir, donem més importància al poder que a la saviesa, li donem el "permís" de fer allò que vulgui tot i sabent, que és més rellevant la saviesa que el poder.