Pobresa infantil i desenvolupament

Pobresa infantil i desenvolupament

per Xavier Serra Besalú -
Nombre de respostes: 12

Una molt bona amiga de la NGO Save the Children em fa arribar un missatge i unes dades, que potser es poden estudiar i/o comentar (comunicació, etc.). També aquí al Fòrum.

Us ho resumeixo: Save the Children acaba de publicar un informe, Il·luminant el futur. Invertir en educació és lluitar contra la pobresa infantil, que té una versió complerta, que recull la visió d’aquest tema des de la perspectiva estatal, ila versió per Catalunya, on aprofundeixen en l’anàlisi de les dades a nivell de Catalunya.

A Catalunya prop del 100% de nens i nenes entre 6 i 16 anys estan escolaritzats. Però no tots comencen la seva vida en les mateixes condicions. Les xifres mostren que a Catalunya 1 de cada 4 joves abandona els estudis, el 19.1 % no es gradua en l'ESO, i 25,7% ni estudia ni treballa. Tot això fa que creixi el numero de joves en situació d’atur, a Catalunya la desocupació juvenil arriba el 45,9%, i converteix la pobresa educativa d'avui en risc de pobresa i exclusió demà.

La idea de fons és que si volem que la pobresa no es converteixi en una herència que passi de pares a fills hem d'apostar per l'educació. Es pot col·laborar amb ells, però - sobretot - què en penseu? Quina solució hi ha per a un desenvolupament com cal a nivell educatiu aquí i fora?

Save the Children el trobeu a: http://www.savethechildren.es/

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Pobresa infantil i desenvolupament

per Isaac Gultresa Boada -

Jo penso que per evitar l'abandonament escolar, tant els pares de l'estudiant com les institucions que regeixen el sistema educatiu tenen molta feina a fer.

Primerament, com que moltes vegades el problema ve causat per l'actitud de l'alumne, crec que és obligació dels pares inculcar al fill una sèrie de valors des de ben petit (com ser respectuós,escoltar,etc...) i d'incentius perque pugui tenir un bon rendiment acadèmic.

És important fomentar una certa autoestima en el jove, ja que si es percep a si mateix com un mal estudiant o un inepte, o s'enfonsa quan ha d'enfrontar males notes o suspensos, és realment difícil que acabi evitant el fracàs escolar.

La motivació també juga un paper molt important i des de tots els àmbits s'ha d'intentar animar a l'estudiant, especialment en els mals moments que tota persona passa quan es té un objectiu a llarg plaç ( per l'obtenció del títol, són varis cursos i poden passar anys).

I sobretot ajudar-lo quan es trobi en dificultats, ja siguin problemes psicològics, problemes intel·lectuals, transtorns d'aprenentatge,etc...

Per resumir el tema, i sobretot quan es parla de famílies que estan en el llindar de la pobresa, trobo indispensable que existeixi a cada país una educació pública de qualitat, des de la llar d'infants fins a la universitat, ja que si no és d'aquesta manera, no podrem garantir l'oportunitat d'estudiar i d'ascendir socialment a persones de pocs recursos econòmics, i llavors, només podrà estudiar qui tingui el capital suficient i no qui tingui millor currículum acadèmic. 

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Pobresa infantil i desenvolupament

per Pau Figueras Marquès -

Jo crec que la gent deixa els estudis perquè no sap realment fins a quin punt li poden servir. Penso que s'hauria de fer veure als nens des de ben petits que és necessari tenir una formació pel dia de demà.

D'altra banda també crec que un dels factors que perjudica molt al tema, és veure que gent sense cap mena de formació ni esforç previ s'està guanyant molt bé la vida fent realities a la televisió o penjant videos de riure o qualsevol cosa d'aquestes. Aixó fa que els nens es preguntin si de veritat cal passar per l'escola si després pots tenir un sou tan bo o més que una persona que ha estudiat molt. I només per penjar videos o sortir a la televisió per parlar i criticar. 

 

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Pobresa infantil i desenvolupament

per Júlia Esparraguera Reus -

Jo sempre he pensat que en els temps en que ens trobem els estudis són l'única cosa que ens queda als joves que volem trobar una feina per nosaltres mateixos, per tan des de ben petits ens haurien d'anar mentalitzant de lo important que són els estudis.

Personalment crec que una societat amb més estudis pot supososar un avenç, tan a nivell economic com social així que ja sabem que ens toca.

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Pobresa infantil i desenvolupament

per Eva Jou Prat -

 Segons la meva opinió, els joves, en general, no estem prou conscienciats de la importància que poden, i segurament tindran, els nostres estudis en un futur. Per evitar el fracàs escolar s'hauria d'insistir més, tan a casa com a l'escola, en la importància de disposar d'una bona formació. 

Sé que, tot i que cada cop s'estigui potenciant més, no és fàcil d'aconseguir.

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Pobresa infantil i desenvolupament

per Enric Busquets Méndez -

Jo crec que avans es veia molt més pràctic deixar els estudis i anar a treballar a la construcció, a una empresa familiar... I molts joves obtaven per aixó ja que veien una manera molt més ràpida de guanyar diners que no pas estudiant, treient-te un títol universitari... I per aixó s'obtava per aixó. 

Jo crec que aquest fet és aïllat de l'educació (tant escolar com a nivell de casa). És més un fet de la personalitat de cada un. No han d'anar mai relacionats el fet de que la teva família no hi hagi títols acadèmics i que per aixó tú tampoc en vols cap. Tots sabem que s'han donat casos en que el fill s'ha tret un títol universitari i els pares només tenien els estudis obligatoris ( cada vegada més) o a l'inversa, que els pares tinguin titulació i el fill no. 

Crec que es barregen i es fan esereotips, que l'educació i el nivell educatiu de cada individu depen de la seva personalitat, però no té perqué anar relacionat amb el seu entorn familiar.

 

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Pobresa infantil i desenvolupament

per Anna Pibernat -

Jo crec que les noves generacions estan acostumats que tenen les coses que volen amb més facilitat que abans, això fa que no tothom valori de la mateixa manera l'educació i per tant aquells que no ho fan estan perden oportunitats de cara al futur no valoren el que tenen. Això no hauria de ser així perquè sempre va bé aprendre més coses i s'hauria de potenciar l'idea d'estudiar per un futur millor.

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Pobresa infantil i desenvolupament

per Judit Basanta Camos -
L'abandonament escolar fa augmentar el risc d'atur i la pobresa. La solució del problema hauria de ser la següent: la societat hauria de vetllar per els joves i fer que tinguin una motivació per continuar estudiant. Però, això no és tant fàcil ja que hi influeixen molts factors externs.
En resposta a Judit Basanta Camos

Re: Pobresa infantil i desenvolupament

per Ayoub Guenfoudi -

Deixar els estudis sería un gran error ja que el futur de la majoria de les persones, depèn dels estudis, per tant amb els estudis s'aconsegueix un bon futur, però s'ha de treballar i no baixar els braços. En canvi, les persones que abandonen els seus estudis, podríen tenir un treball del món laboral , però no seria com un treball dels estudis, com per exemple, seria un treball dur, amb un sou baix i amb moltes hores del treball.

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Pobresa infantil i desenvolupament

per Maria Serra -

Les persones que neixen en entorns desafavorits reben menys estímuls i recursos per el seu desenvolupament que els infants de famílies amb recursos.

La prevenció és molt importnat per evitar el patiment dels infants i impedir posar-los en situació de risc de pobresa i marginació social a mesura que es facin grans.

S'hauria d'augmentar la inversió publica en educació, i reforçar els sistemes de detecció, i intervenció, per exempla; serveis socials, caps, centres oberts, dels infants i edulacents que presentin simtomes de mancances.

 

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Pobresa infantil i desenvolupament

per Marc Navarro Melero -
La raó per la que diuen que Espanya (incluint-hi Catalunya) està poc desenvolupada és perquè la educació està retrassada respecte a altres països d'Europa, i només cal mirar les dades per a donar-nos compte. Per a que el nostre país avanci, cal millorar en aquest aspete, augmentant el pressupost a l'educació (i reduïnt a altres coses que son menys útils: esglèsia, artefactes de guerra...), i aconseguir que les dades no siguin tan pèsimes.
En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Pobresa infantil i desenvolupament

per Laura Montoya -

L'educació és important perquè et pot donar recursos per construir el teu propi futur. Entre més estudis tinguis més possibilitats tens de tenir un treball adaptat al teu nivell.
La solució seria invertir més diners en l'educació i fer-la més accecible per a les persones amb baixos recursos.