La filosofia ha mort?

La filosofia ha mort?

per Paulo Davide Carlos Coelho -
Nombre de respostes: 6

Hola, obro aquest debat per un article que he trobat en una pàgina web, i a mi personalment m'ha fet reflexionar sobre alguns temes! 

Espero que us sembli interessant, i que al final puguem treure una conclusió tots plegats! 

El link de l'article és: http://lacienciaysusdemonios.com/2011/01/04/stephen-hawking-afirma-que-la-filosofia-ha-muerto/

En resposta a Paulo Davide Carlos Coelho

Re: La filosofia ha mort?

per Lidia Gispert -

Paulo, gràcies per deixar aquest link d'aquest article. No ho puc negar, és interessant el que Stephen Hawking y Leonard Mlodinow esmenten, però, tot i així, estic en desacord amb ells.

És possible que moltes persones no es facin les mateixes qüestions que els antics filòsofs com Sòcrates, Plató, Aristòtil... Però “moltes” no és “tothom”.

Avui dia, respecte a com es va crear l’univers, moltes persones intenten trobar-ne respostes i és per això que existeixen diferents religions, diferents creences i diferents punts de vista, com ara: el panteisme, l’escepticisme, l’ateisme...

Moltes són les persones que creuen en el Big Ban i altres creuen en la intervenció de Déu per a la creació del món.

De veritat no ens preocupem pels mateixos temes amb els que els antics filòsofs hi pensaven? Jo no opino que això sigui cert. Tanmateix dintre de no gaire farem la jornada de filosofia on filosofarem sobre la imatge.

A més de tot això, a batxillerat estudiem la filosofia, de manera que hem de tractar els mateixos temes que, en el seu temps, grans filòsofs van tractar. Com per exemple: l’ànima existeix? Existeix el món intel·ligible i el món sensible de Plató? ...

No he pogut llegir El gran diseño de Stephen Hawking i d’en Leonard Mlodinow i no sé perquè esmenten, en el seu llibre, que la filosofia ha mort i opino que segurament tindran les seves pròpies raons, però tot i així, discrepo amb aquesta afirmació, ja que l’ésser humà des de que és ésser humà s’ha dedicat a filosofar sobre aspectes de la seva vida, com els que, anteriorment, ja he mencionat. Tanmateix, Hawking i Mlodinow ja ho esmenten quan diuen en el llibre que:

«La mayoría de nosotros no pasa la mayor parte de su tiempo preocupándose por esas cuestiones, pero casi todos nos preocupamos por ellas en algún instante».

En definitiva, pel fet de què ara, segons Hawking i Mlodinow, la filosofia no es centri gaire en el desenvolupament modern de la ciència no vol dir que, aquesta, segons la meva opinió, hagi mort, ja que encara l’ésser humà es preocupa per temes d'importància.

En resposta a Lidia Gispert

Re: La filosofia ha mort?

per Hakima Yaala -

Jo estic d'acord amb el que ha dit la Lidia Gispert.

Jo opino que la filosofia no es mor mentre que l'home té aquesta capacitat de pensar i de preocupar-se per les coses que passen en el seu voltant. La seva preocupació a trobar solucions als seus problemes, i el fet de preguntar-se, platejar-se com será el futur ja és filosofar, segons la meva opinió.

 

La filosofia no ha mort, ja que té una gran importància en la nostra consciència, en la nostra cultura i en la nostra vida; per mi la filosofia és com mira cada un de nosaltres el món i la forma en què es percep i l'entén.

En resposta a Paulo Davide Carlos Coelho

Re: La filosofia ha mort?

per Marc Martín Sánchez -

És molt interessant que l'Stephen Hawking digui això, però a mi no m'assembla tan extrany. La filosofia ja fa segles que es va separar de la ciència. En Hawking com a bon físic i científic que és, veig força normal que afirmi que la filosofia ha mort, per què no la deu veure com una ciència tan precissa i exacta com la física.

Amb això no vull dir que comparteixi el que va dir, crec que hi ha una cosa que la ciència no pot fer, i és moralitzar o alterar el comportament de les persones, amb tan sols paraules. La filosofia et fa conèixer conceptes abstratctes, sobre allò que és bó, la conducta... La filosofia mai ha mort, porta 25 segles en funcionament i tot i que ha tingut més segles amb activitat que d'altres, mai ha mort, per què mentre quedi una sóla persona que filosofi mai haurà mort.

En resposta a Paulo Davide Carlos Coelho

Re: La filosofia ha mort?

per Txell Arpa Sabaté -

Des del meu punt de vista, la filosofia no s'ha mort. Està clar que aquest segle de moment no és el segle d'or de la filosofia però això no significa que aquesta mori.

La filosofia està dintre nostre, per tant, difícilment morirà. Els humans tenim la capacitat de pensar i és interessant aprofitar aquesta capacitat, ja que el nostre voltant ens pot generar tot ple de dubtes. Però, el que jo crec és que avui en dia, quan ens formulem una pregunta, en comptes de discutir amb altres persones, investiguem mitjançant la ciència si el que creiem és real o fictici. Però la ciència, de moment, no és capaç de donar resposta a totes les nostres preguntes, i aquí és on apareix de nou la filosofia.

En conclusió, des del meu punt de vista la filosofia no ha mort, ja que forma part de la nostra natura i la ciència i la filosofia poden ser complementàries: tot allò que no podem respondre mitjançant la ciència ho podem intentar respondre mitjançant la filosofia. 

En resposta a Paulo Davide Carlos Coelho

Re: La filosofia ha mort?

per Raquel Martín Ortega -

Hola!

Jo vull pensar que la filosofia no ha mort. Tots d'una manera o altra fem filosofia, encara que no ens n'adonem.

És cert que en l'actualitat potser tendim a confiar més en els coneixements científics, però mai hem d'oblidar que la matriu de totes les ciències no és altra que la filosofia.