La bellesa, es pot arribar a definir?

La bellesa, es pot arribar a definir?

per Coordinació Filosofia Girona -
Nombre de respostes: 26

Sembla que ho intenta molta gent, per exemple amb Wikipèdia. Ara bé, passa com amb tantes coses que si no ens ho pregunten, sabem què és, però si ens ho preguntes ens costa de definir... I no diguem ja si ho relacionem amb la imatge o el poder...
Comencem pel principi, què és la bellesa?

[podeu posar enllaços i imatges... però procureu controlar bé les mides]

En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per Adán Estrada Meléndez -

Bellesa? Què es la bellesa?

Jo la definiria en una sola frase: “Allò que ens agrada.” Aparentment sembla simple, es veritat, però es molt més complex del que en imaginem, ja que d’aquesta premissa, sorgeixen altres preguntes: “Perquè en agraden certes coses?” “Com ens afecta?” “Té algun sentit biològic?”...

Podem observar com, en diferents persones, els ideals de bellesa (i no parlo únicament de la corporal) varien, fins i tot, poden ser antagòniques amb les de altres persones, per tant, podem extreure la primera conclusió:

 La bellesa es relativa, es d’un origen subjectiu i no pas objectiu.

També, podem afirmar que, al llarg d’una vida, i en diferents circumstàncies al transcurs d’aquesta, el concepte de bellesa canvia, un exemple quotidià: Una cançó que al principi ens agradava molt, pot acabant deixar-nos d’agradar (fins i tot a agafar certa ràbia), així doncs, podem extreure una segona conclusió:

La bellesa és efímera, durà un cert període en el temps i depèn de moltes circumstàncies.

És curiós parlar de bellesa en un món que, ha pesar de que sigui summament important (si més no, en la nostra societat), està, alhora, tan mal vista. Qui no ha escoltat mai la frase de “Lo importante se encuentra en el interior”? Certament, es veritat, les aparences externes no tenen perquè estar en simfonia amb el real contingut d’una persona/objecte/situació...

Però, com he dit abans, la bellesa es subjectiva, per tant, forma part de nosaltres, de la nostra forma de ser, es, en part, una descripció de nosaltres mateixos, per tant, és molt més important del que se li atribueix en l’actualitat i està present en el dia a dia de cada persona.

Podríem descompondre molt més aquest tema, però, crec que el meu comentari ja es suficientment extens com per finalitzar-ho, i és graciós que parli de bellesa algú que no es certament “guapo”, però, aquesta es una de les peculiaritats de la filosofia, intentar comprendre conceptes i idees sense tindre perquè sentir-nos identificats amb aquestes.

En definitiva, que es la bellesa? “La bellesa es una part de la nostra personalitat.

En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per Itzel Alcaraz Bernades -

Com es pot arribar a definir un terme si per cadascú és diferent?

Jo crec que no només depèn de la persona que el terme de la bellesa sigui diferent, sinó també de l'època i les influencies de la societat.

Com s'ha vist al llarg de l'historia en la pintura, l'escultura i les arts en general el terme de la bellesa a anat canviat.

Els ideals de la societat canvien i amb aquests ideals també s'observen canvis dins el que sembla bell i el que no.

La meva opinió és que la bellesa no es pot definir però per tal de arribar a un punt en comú s'intenta assignar una definició aproximada del que és.

Us deixo una imatge del que em sembla ami una de les moltes coses belles d'aquest món.

 

Fitxer adjunt aixó per mi és bell. I per vosaltres?.jpg
En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per Lidia Gispert -

Cert, potser és massa difícil de definir què és la bellesa, ja que, en definitiva, la bellesa, segons l'època, ha esdevingut quelcom totalment diferent d'una altra època.

Tanmateix, si mirem uns anys enrere, en quadres com els de Rubens on les tres gràcies apareixen amb més pes, podem veure com l'ideal de bellesa era un on les dones eren grasses, blanques de pell... Però ara això és diferent, ara les dones belles solen ser les morenes, primes...

En l'art s'ha vist reflectit allò bell de moltes maneres, potser per un artista del barroc, allò bell era allò que, a nosaltres, ens podria resultar sobrecarregat o, fins i tot, lleig.

És per tot això que opino que la bellesa és massa relativa i que la definició d'aquesta depèn de cada persona.

Aquí us deixo un l’obra de les tres gràcies, juntament amb una de més moderna, no hi veieu una certa diferència?

En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per Marc Martín Sánchez -

La bellessa no es pot definir és un concepte massa general i mai arrivariem a una solució univeral d'aquest conepte. Potsser per a alguns la belessa resideix en un objecte o cosa que per a un altre li és insignificatiu. Depenent de l'época, els idels de bellessa han ésset diferent, per això, crec que el concepte de bellessa generalitzant molt, pot existir en l'época o societat. Amb això que vull dir? Doncs que sembla que el que és bónic per a alguns ho ha de ser tot i et tractaran d'ignorant si ho negues. Crec que tots hem de tenir un esperit crític el suficientment gran com per a poder escollir el que més ens agrada i el que ens assembla més bónic.

En resposta a Marc Martín Sánchez

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per Eva Jou Prat -

El terme "bellesa" és un concepte molt ampli que es pot enfocar des de punts de vista diversos. Penso que la bellesa es pot definir de manera objectiva i de manera subjectiva. En el sentit ampli de la paraula, definim la bellesa com a conjunt de qualitats que, manifestades sensiblement, desperten un delit espiritual, un sentiment d'admiració. Aquesta seria la definició objectiva de la paraula. Per altra banda, si ens centrem en el sentit estricte de la paraula, es defineix de manera subjectiva. Qualsevol cosa pot ser bella i no bella a la vegada, ja que aquest judici sempre està supeditat als ulls que miren la cosa en qüestió. 

Per tant, concloc que el concepte de bellesa en el sentit més ampli de la paraula sí que es pot definir, però és impossible determinar què és bell i què no ho és, ja que això és subjectiu. 

En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per Lídia Cadanet Taberner -

Crec que la bellesa es pot definir de moltes maneres, ja que cada persona la percep d'una forma o altra. Per algú pot ser bell quelcom que per un altre és horrible, i a la inversa. Així que, com bé diu l'Eva Jou, la bellesa és un sentiment d'admiració i sol ser alguna cosa que atrau, que agrada i que és agradable d'observar perquè senzillament ho admirem. Per exemple, qualificar un quadre com a bell no seria el més adequat però és cert que per algunes persones, X quadre serà bell i per altres no i segurament coincidirà que aquella persona que troba el quadre bell li agradarà i a l'altra no li agradarà el quadre, per això no el troba bell.

Finalment, penso que la bellesa es pot definir però el que s'entén per bellesa és totalment diferent per a cada persona.

En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per ANNA VILARRUBIAS ALBERTI -

En la meva opinió, la bellesa és un concepte massa genèric i alhora subjectiu perquè pugui ser definit. El que ens defineix la Wikipèdia i els diccionaris són les definicions generals del conjunt de lletres que formen el mot BELLESA. però és que hi ha una única definició de bellesa? És el mateix allò que jo concidero bell que allò que concidera bell el meu millor amic/a? Aquí és on entra el tema de la subjectivitat, i que cadascú que pensi el que vulgui sobre la bellesa, perquè en cada època, en cada zona del món, en cada país, en cada barri i fins i tot dins de cada família hi ha diferents pensaments sobre alló que és bell i el que no. 

En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per Anna Jordà Rigau -

Com l'Anna ha dit anteriorment, jo també considero que el concepte de bellesa és un concepte massa subjectiu com per a poder definr-lo. Considerar una cosa bella o no, no només depèn de com és fisicament, sinó que també depèn dels ulls amb què ho mires, de la intenció que tens. El que tu trobes bell, segur que hi ha algú que pensa totalment el contrari, així com hi ha algú que pensa igual que tu.

Per tant, la definició de bellesa, considero que no es pot expressar de manera "real", ja que tothom en té un concepte diferent.

En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per Aniol Bosch Collell -

La bellesa per mi és allò que marca la diferència alhora de triar entre dues idees. Encara que no vulguis, sempre t'acabes decantant per la bellesa. 

Com molts ja han dit, la bellesa no és quelcom objectiu, tothom decideix què entèn per bellesa i què no. Però, en la varietat està el gust no? Que avorrit seria si tots tinguessim la mateixa concepció de bellesa!

 

Personalement crec que la bellesa es pot definir a nivell personal, i fins i tot, hi haurà diferents nivells, vull dir que jo tindré una idea de bellesa sobre activitats, una altra sobre objectes, una altra sobre persones, una altra sobre paisatges, una altra sobre experiències... 

El que sí que crec fermament és que no podrem mai definir bellesa a escala de la població o societat.

Però tal com diu l'escriptor argentí Jorge Luis Borges: "La bellesa és aquell bonic misteri que ni la psicologia ni la retòrica poden definir"

No perdem més el temps intentant definir allò indefinible i comencem a buscar-la, allà on sigui, i un cop trobada començar-la a estimar.

En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per Nil Bonadona i Puigdemont -

S'han fet moltes reflexions (i de molt interessants!) sobre si la bellesa es pot definir. Si busquéssim el seu significat més objectiu per descomptat que sabríem defirnir-la. Entrant a qualsevol diccionari i buscant la paraula en qüestió trobaríem la més encertada definició objectiva. 

Jo el crec és que en aquesta entrada al fòrum s'ha d'anar més enllà, no et pots quedar amb la simple contesta de la definició objectiva de bellesa (que no l'he posat perquè algú ja ho ha fet i seria repetir-me).

La primera raó és perquè si d'entrada ja et poses en el context de bellesa tractada pels filòsofs, cadascún en té una opinió diferent. Comencem malament en això de si es pot descriure la bellesa... A quin faig cas jo ara? Quin em crec més? 

Arribo a la conclusió que la bellesa és diferent per cadascú. Cadascú té uns ideals d'allò que li agrada. És molt fàcil posar-ne un exemple, algú li pot agradar el futbol i algú altre el pot odiar i ser un apassionat de l'art. I les dues coses són bellesa, el que és bellesa per un, potser, no ho és per l'altre però els dos comparteixen el fet que es senten atrets per alguna cosa i aquesta atracció és el que és la bellesa, el que mou a algú a que li agradi alguna cosa. 

Nogensmenys, crec que alguna cosa bella pot atreure moltes persones. És a dir, moltes coses (o persones) tenen èxit pel sol fet de ser belles. Per tant, vull acabar dient que allò que per algú té un alt grau de bellesa però té el mateix alt grau per milers de persones més, allò és bell. 

Subjectivament, ens trobem exposats a diferents definicions de bellesa (cosa que no passa objectivament) i cadascú en té la seva opinió personal sobre què és per ell la bellesa o sobre el què és bell. El que és bellesa per  tu potser no ho és per alguna altra persona (o sí) i les dues opinions són igual de respectables.

En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per Txell Arpa Sabaté -

Realment trobo que és un tema molt interessant , en el qual hi ha molt a debatre!

Aquest any he començat a fer història de l'art i en diverses ocasions hem parlat del terme "bellesa". Suposo que com diu el nostre professor: "totes les assignatures estan relacionades". 

Com ja he mencionat, a diverses classes ens ha parlat de la bellesa. Sempre ens diu que quan critiquem una obra mai hem de dir si aquesta és bella o no, ja que no mostraríem un punt de vista objectiu, sinó subjectiu. Per tant, una cosa pot ser bella per un i tot el contrari per un altre. També hem relacionat la bellesa amb el cànon, l'ideal, ja que en moltes ocasions s'ha considerat que allò que més s'apropa al cànon és lo més bonic, com si les coses o éssers que no el segueixen no ho poguessin ser. Aquí, però, vam observar que els cànons varien, tal i com l'ideal de bellesa també ho fa i, al mateix temps, ho sol fer la mentalitat de la societat. Per tant, com que la mentalitat del poble canvia, també ho fan els ideals. 

Així doncs, remarco una vegada més el que els meus companys han dit anteriorment: la bellesa és subjectiva i depèn de diversos factors, com per exemple de la personalitat d'una persona, de l'època en la que viu, etc.

En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per Roger Ballell Puig -

Penso que la bellesa és un concepte el qual no és pot arribar a definir ja que sempre és vist des de un punt de vista subjuctiu. Ja que per a una persona una cosa pot ser bella i per a una altra no. L'ideal de la bellesa sempre depèn de la societat i de l'època. Com ha dit anteriorment la meva companya Lidia Gispert,  al llarg de la història l'ideal de bellesa ha anat variant i per a una època l'ideal de bellesa era un i més tard va variar. Per tant, en la meva opinió crec que el concepte de bellesa no es pot definir perquè s'observa des del punt de vista subjuctiu, és a dir, que per a una persona un objecte podria ser bonic i per a una altra no. 

 

En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per Anna Soler -

Coincideixo amb totes les respostes que diuen que la bellesa depèn dels gustos de la gent, dels seus ideals i del seu concepte de bellesa.  És cert però, que depèn a què ens referim, el concepte de bellesa pot ser més general, és a dir, que hi haurà moltes més persones que trobin que allò que tenen al davant - ja sigui un quadre, una foto, una persona - és bell i més poques que trobin que no ho és. 

Possiblement quan pensem en què és la bellesa també algunes vegades utilitzem la paraula "perfecte", ja que en moltes ocasions relacionem la bellesa amb la perfecció. Però això ja és una altra cosa. 

El fet de que no totes les persones trobem la bellesa en les mateixes coses, fa que la definició de bellesa sigui més complexa i subjectiva. 

En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per Laura Montoya -

Jo crec que sí és possible definir-laperò mai no serà una definició valida o correcta per a tothom, ja que la bellesa és un concepte molt objectiu i personal i cada persona la definirà segons la seva perspectiva o la seva opinió.

En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per Ari Carreiras -

Passa amb tot: ni la virtut, ni la felicitat, ni la justícia... és impossible definir-les de manera universal. Segons les circumstàncies en les que un neix, creix i desenvolupa el seu propi pensament, segons la manera de ser, tant interiorment com físicament, cadascú posseeix unes pròpies definicions d'aquests conceptes i per això les interpreta d'una manera determinada, que pot variar bastant d'entre les visions dels altres.

Ho podem veure reflectit de manera claríssima a l'assignatura de filosofia: aquests conceptes han estat interpretats molt diferentment per alguns dels grans filòsofs de la història (ja ho hem vist amb Sócrates, Plató i Aristòtil, i això que només acabem de començar!)

La bellesa només és una opinió. No hi ha cap característica concreta que determini el que és bell i el que no ho és, i tot i tothom conté bellesa d'una o altra manera. Ara, també s'ha de dir que sempre hi ha hagut estereotips que molta gent ha considerat exemples a seguir o "a agradar" que han fet creure a algunes persones que elles sí saben definir què és la bellesa (simplement perquè no s'han plantejat mai aquesta qüestió amb la que nosaltres ens hi estem trencant el cap!!!).

En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per Paula Vilaplana Coll -

Considero que bellesa és un concepte difícil de definir, cada persona té uns gustos i per això a vegades una persona pot trobar bella qualsevol cosa que, contràriament, una altra persona no hi vegi cap bellesa.

Com alguns companys han esmentat anteriorment, la bellesa varia segons l'època i els ideals d'aquesta, i de nou, arribem al concepte de bellesa contraria, és a dir, hi ha èpoques en les que el concepte de bellesa és diferent o contrari a una època anterior o a l'època que sorgirà posteriorment.

Així doncs, si s'intentés definir bellesa, s'hauria de mirar des d'un angle més general i no englobaria el punt de vista de tothom (per els diferents gustos que fan sorgir les diferents opinions) i això faria que no tothom veiés la definició així i que no es sentissin identificats.

En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per Aleix Serrallonga Triadó -

La bellesa es pot arribar a definir. De fet, la bellesa està definida per els governants i els alts mandataris a través dels cànons de bellesa. Gràcies a aquests cànons de bellesa aconsegueixen manipular i controlar d'una forma molt senzilla tots els ciutadans ja que tots segueixen un mateix patró i tenen uns gustos molt semblants (tenen una mateixa idea de bellesa que és donada pels governants) i aconsegueixen així que la gran majoria dels ciutadans que estan governant pensin el mateix i de la mateixa manera, és a dir, que pensin el que interessa a al govern i de la manera que interessa al govern que ho facin. 

Per tant, penso que sí, que la bellesa es pot definir (i que, de fet, ja està definida) però que, quan es defineix la bellesa, es fa amb l'objectiu de globalitzar, manipular i controlar. 

 

Finalment, ja que parlem d'imatges, adjunto una imatge que té relació amb el que he parlat. És la portada del cd nou del meu grup preferit, Muse.

Fitxer adjunt 4712530.jpg
En resposta a Aleix Serrallonga Triadó

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per Júlia Pujolràs Muntadas -

Bellesa. Una paraula molt relativa i massa general. Depèn de l’època de l’any, de la situació en què un es troba i, sobretot, de la mateixa societat. Quan creiem que una cosa és bella, normalment sentim una certa admiració per aquesta cosa, però aquesta admiració depèn de cada un. Totes les coses poden ser belles i no belles. Si trobo quelcom que m’agrada ho trobaré bonic, bell; però vol dir que ho trobarà bell la següent persona que ho miri? No, la bellesa és subjectiva, no és pot determinar si allò és bell o si allò no és bell, perquè dependrà dels teus sentits, de la teva personalitat i de les teves emocions, si una cosa és d’una manera o d’una altra.

Així doncs, no totes les persones troben la bellesa en el mateix quadre, persona, edifici... sinó que cada persona pot trobar un munt de coses belles i que per tu no ho siguin. La bellesa és basa amb els gustos de les persones. Totes aquestes raons mostren que la bellesa és subjectiva i diferent per a cada un. 

En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per Aleix Hortelano Riu -

Si que és veritat que la bellesa agafa un concepte subjectiu, tal i com han dit i definit en comentaris anteriors els meus companys. Però, considero que la bellesa agafa relació amb el que entenem nosaltres per perfecció, és a dir és un concepte que s’endinsa cap als criteris del bé . Per això, depèn d’uns o altres si una cosa és bella o no, perquè  no tothom té els mateixos principis: pensem diferent, fem coses diverses, vicis, manies i un munt de coses més que entre nosaltres són molt variades.  

Per això, la bellesa, com molts altres aspectes, l’entenem com a una paraula subjectiva,  per la qual la seva polisèmia fa que n’agafem interpretacions variades; i això, és una de les coses que ens fa diferents entre nosaltres.

En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per Alejandra Fernández Paz -

Personalment, crec que la bellesa si que s’ha pogut definir, possiblement no s’ha trobat una definició universal, i malauradament no tenim Sòcrates perquè ens la fagi néixer amb la seva manera particular, mitjançant la ironia i la maièutica.

Però si veiem la història de la bellesa dins l’àmbit filosòfic, podrem observar que varis filòsofs han formulat una explicació sobre la seva concepció de bellesa. Per exemple, Plató va dir que la bellesa és allò que s’assembla a l’Idea de bellesa i que quan més si assemblava més bella era una cosa.

 Bé, això ens demostra que la bellesa es pot definir, però el fet que hi hagin diferents definicions diferents ens fa veure que és un concepte subjectiu. Encara que sigui un concepte subjectiu, trobem que hi ha valors que coincideixen en les diferents explicacions, per exemple tots estem d’acord que la bellesa ens agrada. Això em porta a pensar que la bellesa és un concepte subjectiu amb valors objectius que reconeixem. També és possible que encara no s’hagi arribat a definir ben bé el que és, perquè s’ha de reconèixer que és complicat.

En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per Tània Matas Mas -

Jo penso que la bellesa no es pot arribar a definir, mai s'arribarà a definir perquè cada persona te un concepte diferent de bellesa, el que a mi em pot semblar bell a una altra persona li pot semblar un horror. Potser en certes coses hi ha un grup de gent que en pensa el mateix però perquè la majoria pensi que allò és bell no vol dir que algú pensi que allò no ho és. 

Els concepte de bellesa a més ha anat canviant en les diferents èpoques i el que ara a nosaltres ens sembla bell i un model a seguir, els nostres avantpassats potser no els agradaria gents. 

En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per souhaila challam -

Intentar definir el concepte de bellesa és difícil per que al llarg del temps el concepte de bellesa ha canviat, ja que els ideals d'una època varien.

Fent un esforç jo crec que la bellesa és el que ens agrada, el que espirem a aconseguir. La bellesa a la nostre societat esta marcada amb uns ideals utopics, ja que es molt difícil aconseguir-los.   

En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per Anna Pibernat -

La bellesa no es pot definir, putser una idea general bellesa si però en una determinada cosa no. Perque? doncs perquè tothom té una visió diferent del món ningú veu les coses de la mateixa manera que els altres, encara que de vegades trobem algú que pot veure les coses molt semblants a les nostres, però no de la mateixa manera, aixó és una de les coses que realment ens fa ser humans, tenim els nostres gutus per tan el que per un és bellesa, per una altre persona no ho és, per aixó crec que la bellesa no es pot definir quan parlem de coses concretes ja que tothom té els seus gustus, com tothom sap i diu, per gustus colors. 

En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per David Trenado -

La bellesa és una de les coses més subjectives que hi ha. Si bé la podem definir com allò que ens agrada o que en atrau, no la podem aplicar d'igual manera per a tothom. Moltes vegades el terme de bellesa va relacionat amb la moda o fins i tot amb els interessos personals. Això ens porta a un seguit de mentides degut a que a tu potser no t'agrada però dius que sí perquè a aquell amic meu li agrada o perquè si no t'agrada et pots arribar a sentir desplaçat pels altres. Jo, personalment, crec que la bellesa es troba en la simplicitat de les coses, en la naturalesa, en les coses no modificades o canviades per tal de que en semblin unes altres. Tot i així si s'ha d'aplicar la definició concreta a una cosa i establir un criteri de bellesa sembla gairebé impossible que tothom coincideixi.

En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: La bellesa, es pot arribar a definir?

per chaima khrourouch -

La bellesa si es pot arribar a definir però cadascú la defineix amb el seu punt de vista i prespectiva, és a dir, no hi ha una sola definició de bellesa perquè el que et pot semblar bonic a tu, a un altre no li agradara o li semblara lleig.