I del documental d'en Joan Fontcuberta, tu... tu, què en penses?

I del documental d'en Joan Fontcuberta, tu... tu, què en penses?

per Xavier Serra Besalú -
Nombre de respostes: 11

És obvi que si a totes les aules de tots els qui participem a la Jornada s'ha vist "F de Fontcoberta", no serà massa difícil obteneir-ne opinions variades i valuoses. He estat mirant la seva web, a http://www.fontcuberta.com/

A mi, la veritat, em desconcerta i e m posa nervió els joc de falsificacions, i de falsedats..., i també la música postmoderna del doucmental...  però he de reconèixer que algunes sidees sí m'ha fet pesnar. per exmeple, els fotomuntatges, els palimsestos (documents antics reutilitzats, https://ca.wikipedia.org/wiki/Palimpsest), les manipualcions, el tema de deixar petja i la falsa realitat dels àlbum familiars i dels daguerrotips...

En resum, que la imatge no és la veritat, encara qui sembli proporcionar certeses... Si encara no ho heu llegit, us recomano aquesta Contra: http://filo.segirones.cat/pluginfile.php/1677/mod_folder/content/0/Fontcuberta-Contra%20La%20Vanguarduia.pdf?forcedownload=1

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: I del documental d'en Joan Fontcuberta, tu... tu, què en penses?

per Óscar Malagón Alonso -

A mi m’ha agradat molt aquest documental de “F de Fontcoberta” ja que ens demostra com unes imatges ens poden fer creure que allò existeix de veritat. La part que hem va provocar més dubtes podríem dir que va ser la part del descobriment de les restes fòssils de l’ésser fantàstic anomenat sirena, ja que per un moment, igualment que ja sabia que allò era un “fake” vaig pensar que era de veritat per la manera en que ho van fer.

El tema música que hi ha de fons em va provocar un gran malestar, ja que la música era molt sorollosa i no em deixava concentrar-me al 100% en el video.  

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: I del documental d'en Joan Fontcuberta, tu... tu, què en penses?

per Marc Martín Sánchez -

A mi em va agradar el video ja que també es pot relacionar molt amb l'assignatura de psicologia, una assignatura que m'agrada molt. El vídeo està molt ben treballat, es noten molt les hores dedicades. Em va fascinar la veritat la història del astronauta, Fontcoberta nose com s'ho fa però de veritat et fa dubtar sobre el que realment percebem o el que existeix realment, per això afirmo rotundament que el clip em va agradar molt i veure una exposició seva seria una experiència gratificant.

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: I del documental d'en Joan Fontcuberta, tu... tu, què en penses?

per Lídia Cadanet Taberner -

Personalment, això que ha dit en Xavier Serra que les falsificacions i les falsedats del vídeo el posaven nerviós, ho comparteixo totalment ja que quan miràvem el vídeo a l'aula també va haver-hi un moment en què em vaig posar nerviosa pel simple fet que ja no sabia si els animals que mostraven en el vídeo eren reals o ficticis, perquè em vaig fer un embolic del que realment existia i del que no i bé, d'això es tractava de dubtar de la pròpia imatge que en un principi sembla totalment real perquè ho estem veient amb els propis ulls però en realitat pot ser una manipulació prèvia abans de fer la fotografia o posterior. Això té molt a veure amb la dissertació que vam haver de crear i és que les imatges, com bé ens mostra el vídeo, no sempre són el pur reflex de la realitat sinó que, poden ser manipulades per mostrar només el que interessa o bé per generar la desconfiança del que apareix a les imatges.

Per concloure,  penso que no tot el que es veu a través de les imatges és real.

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: I del documental d'en Joan Fontcuberta, tu... tu, què en penses?

per Anna Jordà Rigau -

Aquest documental, fa pensar i reflexionar molt en el concepte que normalment tots tenim ja interioritzat que és que la imatge significa realitat. Tot i que molta gent ho creu, aquest documental ho posa en dubte, ja que en molts moments, i com han dit anteriorment, fa que et posis nerviós i no sàpigues si el que estàs veient és real o no. 

Crec que Fontcuberta ha fet un gran treball amb aquest documental ja que et fa reflexionar i no et deixa indiferent.

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: I del documental d'en Joan Fontcuberta, tu... tu, què en penses?

per Txell Arpa Sabaté -

El documental "F de Foncuberta", pel que puc observar, va posar nerviós a més d'una persona - jo inclosa- i varis diuen que el que els posava nerviós era el fet de no saber si el que estaven veien era real o fictici. Aquest fet ens dóna a veure la necessitat que tenim els humans de controlar-ho tot i de manipular-ho tot. O és que avui en dia la majoria dels productes que nosaltres considerem "naturals" no estan gens manipulats? I amb els paisatges passa el mateix, no? Quants paisatges verges queden?

Els humans tenim aquesta necessitat de control i manipulació i, aquesta, es pot observar a les imatges, les quals no tenen perquè ser el pur reflex de la realitat, sinó que, els fotògrafs, poden mostrar simplement allò que els interessa.

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: I del documental d'en Joan Fontcuberta, tu... tu, què en penses?

per Júlia Esparraguera Reus -
Aquest documental em va fer pensar i trencar-me una mica el cap, hi havia moments que em costava veure que realment tot allò que mostrava Fontcoberta era totalment i completament fals.

El vaig trobar un home molt curiós, que al cap i a la fi amb aquest vídeo ens ensenya que res del que veiem a la premsa, a les xarxes o als documentals pot ser 100% vertader.

Així doncs, com podrem identificar quan realment ens enganyen mitjançant les imatges? Què és el que ens hem de creure de tot el que veiem fotografiat?

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: I del documental d'en Joan Fontcuberta, tu... tu, què en penses?

per Aleix Serrallonga Triadó -

Jo vaig trobar molt interessant el documental i en cap cas em va posar nerviós. El fet que aquest joc de falsificacions i de falsedats posés nerviosa a tanta gent pel fet de no arribar a saber si eren certes o falses alguns imatges que apareixien en el documental crec que és una mostra de que el documental està molt ben fet i que tot el que es diu i es mostra en aquest documental es diu i es mostra amb una finalitat. A més, el fet que posi nerviosa a tanta gent és una clara mostra de que s'ha aconseguit el que es volia a l'hora de fer el documental (fer dubtar sobre la veritat als visualitzadors i fer-los reflexionar sobre la veritat i la manipulació d'aquesta fent ús de les imatges).

Un documental excel·lent!

 

En resposta a Aleix Serrallonga Triadó

Re: I del documental d'en Joan Fontcuberta, tu... tu, què en penses?

per Júlia Pujolràs Muntadas -

El documental “F de Fontcuberta” no em va posar nerviosa però sí que és cert que vaig haver de pensar i trencar-me el cap per poder entendre el que volia reflectir.

Ens volia fer veure que les imatges, abans de ser representades, estan manipulades per cridar l’atenció dels diferents receptors. Per començar, ja ens informa que les imatges, per una part, menteixen. La mentida en la imatge és una cosa que també ens volia fer veure, ja que abans de mostrar una imatge s’intenta representar allò que els interessa per guanyar, diners, fama o expectació. Amb això arribo a una conclusió: totes les imatges que ens ensenyen mai, mai, mai tenen una part de veritat. Per tant, ens enganyen? Sí, les imatges moltes vegades ens enganyen perquè volen mostrar una cosa que realment no és.

Fontcuberta ha aconseguit que tots, o gairebé tots, reflexionéssim sobre l’autèntica veritat de les imatges. Ens ha fet veure que abans de mostrar una foto es fan una sèrie de canvis, tant ben fets, que moltes vegades són imperceptibles als ulls.

Així doncs per acabar, dic que les imatges no són completament un reflex de la realitat, perquè tothom les fa o les manipula pels seus únics interessos. 

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: I del documental d'en Joan Fontcuberta, tu... tu, què en penses?

per Alejandra Fernández Paz -

El documental, personalment, m’ha agradat i m’ha semblat molt interessant.  Ens informa de la manipulació de les fotografies d’una manera molt directa i clara. Mostrant-nos uns fets que a priori semblen certs i fàctics però que en realitat són “fakes”. És pot veure que hi ha molt treball per fer aquestes exposicions.

El vídeo m’ha fet pensar en el que sovint ens passa. Quan ens expliquen una cosa possiblement dubtem però si ens ensenyen una fotografia i és verosímil, el més probable és que la nostra desconfiança s’esfumi. És ben curiós, ja que com hem pogut veure les imatges és manipulen en moltes ocasions.

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: I del documental d'en Joan Fontcuberta, tu... tu, què en penses?

per Júlia Toledo Ausellé -

A la classe de filosofia quan ens van presentar el tema de la dissertació de la jornada de la filosofia vaig pensar quina pregunta tan estúpida, està clar que les imatges no poden mentir, una imatge és el que és i punt. Però després a classe vam mirar el documental de “F de Fontcoberta”, sincerament no és que em poses nerviosa, més aviat m'intrigava. Jo quan sortien tots aquells animals fantàstics i que molta gent de seguida potser va veure que no podia ser, jo m'ho vaig creure totalment, a més el fet que hi hagués imatges i que s'exposessin al museu encara m'ho feia creure més. El fet que poguessin existir aquells animals em va fascinar i entusiasmar.

Al final del documental quan el vam comentar vaig preguntar si allò que havíem vist era real o no, ja que jo m'ho havia cregut però altres companys/es no. Quan em van dir que no era real sincerament em vaig decebre una mica, a mi em fascinava aquells animals i m'ho havia cregut tot, eren unes imatges molt reals.

Aquest documental em va fer reflexionar molt sobre la veritat de les imatges i si tot el que veiem a les imatges és real, ja que mai m'hi havia parat a pensar. Després d'haver vist aquest documental desconfio més de les imatges i la seva veracitat, ja que jo sempre quan veia una imatge m'ho creia, si és una imatge, vol dir que per força ha de ser real, però no després d'haver vist aquest documental no tot està tan clar.

 

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: I del documental d'en Joan Fontcuberta, tu... tu, què en penses?

per Aura Cullell Masallera -

Quan ens van presentar el tema a classe, abans de veure el documental, donava per suposat que les fotografies no mentien ni podien arribar a fer-ho, això d’entrada...perquè si penses una mica més ja ets conscient de la manipulació que hi pot haver.  

Un cop havent vist el documental, el vaig trobar una mica estrany, la música que l’acompanyava i tot plegat no era del meu gust. No obstant, en cap moment em vaig posar nerviosa, les imatges manipulades que anaven sortint les trobava divertides i vaig quedar impressionada. Impressionada per les falsificacions, els fotomuntatges, els palimpsestos, la falsa realitat, les manipulacions,...quantes coses que es poden fer amb les fotografies!!! –vaig pensar-. Quan encara no havíem acabat el documental hi van haver parts que jo me les anava creient, no sabia si eren certes o no...fins que la companya del costat em va prendre per tonta per anar-m’ho creient. Semblava que estiguéssim veient un documental futurista.

“F de Fontcuberta” em va fer adonar que d’una imatge molt simple podem arribar a crear la imatge més fascinant del món. Es nota que és un documental ben trobat i treballat. Em va agradar poder-lo mirar a classe i després comentar-lo una mica, també va ser una bona eina per introduir-nos a la jornada.