Quan fas una foto, ja manipules la realitat? (video)

Quan fas una foto, ja manipules la realitat? (video)

per Xavier Serra Besalú -
Nombre de respostes: 19

Un bon amic, profe de Filo, em passa això: http://www.wimp.com/6-photographers-shoot-the-same-man/

Impressionant: mentim quan fem una foto? Potser sí! Que fort!!!

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Quan fas una foto, ja manipules la realitat? (video)

per Coordinació Filosofia Girona -

Hi ha moltes maneres en què les fotografies falsegen el món real... Ho heu pensat?
Mireu quina mena de consells que donen....:

En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: Quan fas una foto, ja manipules la realitat? (video)

per Aura Cullell Masallera -

Després de mirar el vídeo, la idea que tenia sobre la manipulació de la realitat en les fotos segueix sent la mateixa. En el vídeo apareixen diferents aspectes que pots tenir en compte a l’hora de fotografiar, com per exemple: la claror del dia, l’angle en que fotografies, tot el repertori d’opcions que et dóna la càmera (més proximitat o menys de la lent, fer tantes fotografies en un determinat interval de temps, ...) i molts més.

Jo considero que sí, que la realitat és manipulada. Quan faig referència a manipulació, a part dels aspectes que he comentat abans, també parlo sobre com surt la persona que fotografies a la foto. Aquesta pot col·locar-se d’una manera concreta, produir un somriure fals o vestir-se d’una manera exclusiva només per quedar millor a les fotos. No obstant, en aquest vídeo hi apareix un nen petit. Suposadament l’han vestit com han cregut més oportú per l’ocasió, però a part d’això, ell és inconscient del que fa. No pensa que si es col·loca de tal manera quedarà més bé o no, no pensa en si ha de somriure o no, quasi segur que el seu somriure és natural.

Per tant, com més conscients som del que fem, menys real és el que fotografiem. 

En resposta a Coordinació Filosofia Girona

Re: Quan fas una foto, ja manipules la realitat? (video)

per Arnau Puig -

Jo penso que és cert que podem manipular i manipulem les fotos però també ens ajudem de la manera en la qual interpretem les fotos.

És a dir, si tu et fas una foto en la qual apareixes amb un somriure i en el moment de la imatge estaves enfadat, has manipulat la realitat.Quan acabis de fer la foto i la vegis, sabràs que estaves enfadat (potser no era un bon dia). Tot i que al cap d'uns anys si et tornes a mirar aquella foto i et vegis somrient, potser et pensaràs que va ser un dia fantàstic.

O per exemple si veus una fotografia de l'Estàtua de la Llibertat en qualsevol lloc (si mai hi has estat) et pots pensar que és una obra d'art i que t'encantaria visitar-la. Al final et decideixes i vas a veure com és i quan arribes allà veus que és molt diferent de com tu t'ho imaginaves i t'ha decepcionat (possiblement les imatges que t'han ensenyat han estat planejades perquè la imatge quedés bé: han elegit l'angle correcte, han triat un dia amb bona il·luminació...). Però potser al cap d'uns anys veus les fotos del viatge i dius que el viatge va ser molt divertit i que l'Estàtua de la Llibertat és molt bonica de veure.

 

 

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Quan fas una foto, ja manipules la realitat? (video)

per Maria Serra -

Tal i com aquest video ens explica a partir d'una fotografia podem manipular la realitat. De manera que estem demanant a la persona que volem fotografiar que escenifiqui i representi a un altre persona i aquest es posa dins d' un paper que no és el seu habitual. Quan a nosaltres ens fotografien no ens adonem  que manipulem la realitat del moment. Canviem la postura, ens posem del costat que més ens agrada, ens arreglem els cabells, ens posem bé la roba...i a més a més posem un somriure i potser en aquells moments no estem massa contents. És allò que ens han ensenyat ja de petits a somriure quan ens fan una foto.  Potser hagués sigut diferent si del tema de la imtatge en tinguessim més coneixaments i descobririem que com menys s'intenta manipular la realitat s'aconseguiria més naturalitat.

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Quan fas una foto, ja manipules la realitat? (video)

per Itzel Alcaraz Bernades -

Bones,

Jo no crec que es pugi dir que al fer una foto manipulem la realitat.Penso que el que es cerca quan es fa una foto és ensenyar una part de la realitat o en en cas del vídeo la realitat que ells creuen que és la d'aquest home.

Quan es fa una foto moltes vagades es busca plasmar una petita realitat perquè  tota la realitat no es pot capturar només amb una imatge.

Vosaltres penseu que seria possible capturar tota la realitat amb només una imatge?

En resposta a Itzel Alcaraz Bernades

Re: Quan fas una foto, ja manipules la realitat? (video)

per Aleix Hortelano Riu -

Responent a la teva pregunta, jo crec que no és possible cap mètode per ensenyar la realitat; trobo que la realitat s'hi ha d'arribar sobre si mateix i no pas a través de complements. Si que trobo que aquesta imatge pot ser una ajuda, un complement tal i com he dit, per tal d'arribar al concepte de realitat.

Primerament, perquè, tal i com hem treballat a classe, qualsevol imatge a temps d'ara pot ser modificada, per tant, en alguns casos, haurem de pensar sobre una desconfiança de la imatge. Amb això, però, no m'estic referint a que la imatge és un factor negatiu per a la societat, sinó que en alguns  dels casos, com a recurs,  no ha estat aprofitada ni valorada tal i com s'hauria de fer, perquè sincerament penso que la imatge és un recurs molt avantatjós per a tots nosaltres sempre que sigui utilitzada adequadament, sense ser modificada.

Comentant també la pregunta inicial, estic totalment d'acord amb el que heu anat dient, que la realitat és manipulada; inclús, m'atreviria a dir que cada cop ho esta essent més, de manipulada. Penso que s'està utilitzant la foto com a font per plasmar el que t'agradaria arribar a ser i no per ensenyar el que realment ets.

 

En resposta a Aleix Hortelano Riu

Re: Quan fas una foto, ja manipules la realitat? (video)

per Laura Montoya -

Jo considero que sí, perquè quan fas una foto, et centres en un objecte concret, sense tenir en compte aquells que l'envolten. Per aquesta raó, sense el context, no es pot arribar a saber l'objectiu real d'aquesta foto (ja que queda sotmesa a la lliure interpretació), i per tant, la informació que pretens transmetre'ns es pot manipular segons la perspectiva des de la qual es mira.

En resposta a Itzel Alcaraz Bernades

Re: Quan fas una foto, ja manipules la realitat? (video)

per Guim Vila Espígol -

Jo crec que no. No vol dir que al fet que l'home surti d'una determinada manera sigui allò que el determini (alcohòlic, físic...). El posat determina el moment però, no podem saber del cert si realment és així, no es mostra tota la realitat; i pot ser res. 

 

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Quan fas una foto, ja manipules la realitat? (video)

per Paula Vilaplana Coll -

Des del meu punt de vista, és molt fàcil modificar la realitat a través d'una imatge. Quan fem una fotografia moltes coses influeixen en aquesta (la llum, la perspectiva, la col·locació, etc.), a més, és possible que les persones que l'observen facin una interpretació molt diferent o fins i tot contrària al que nosaltres buscàvem.

També cal afegir, que moltes vegades decidim anar a fer fotos per diversió i en aquell moment, ens posem la millor roba, ens preparem i sobretot, quan observem les fotos i n'escollim sempre acaben sortint les millors. A l'hora de col·locar-nos, sovint ens aconsellen com fer-ho per sortir millor, perquè quedi una foto maca... però d'aquella manera només busquem la bellesa pròpia i en part estem modificant la realitat, perquè potser ens mostrem d'una manera que no som.

Així que, segons la meva opinió, amb una fotografia es modifica la realitat degut a que, en aquesta hi influeixen moltes coses que una sola i simple fotografia no pot captar.

 

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Quan fas una foto, ja manipules la realitat? (video)

per Júlia Esparraguera Reus -
Personalment penso que és imposible arribar a una veritat amb una sola imatge. Quan es captura un moment no es tenen en compte les coses que envolten tots aquells objectes o tots aquells essers vius que apareixen a la fotografía i per tan ja no estem dient tota la veritat. Aquest video ens ensenya, de la forma més senzilla, com el simple fet de canviar l'angle des d'on tires la fotografía, el missatge pot ser completament diferent, cosa que fa que no poguem saber si alló que veiem és realment vertader o no. Aquest video l'he trobat molt interessant i m'ha fet veure l'imatge d'una forma que mai m'havia plantejat.
En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Quan fas una foto, ja manipules la realitat? (video)

per Anna Soler -

Jo també trobo que quan fas una foto manipules la realitat. A vegades els canvis que incorpores en les fotografies són molt petits i pot ser que no es notin, però tot i així la imatge ja no és la mateixa, ja no és l'autèntica realitat. 

Una imatge no és capaç de transmetre la realitat tal com és. El que hauria de fer una fotografia és fer de mirall de la realitat, però els factors que intervenen en aquesta són impossible de ser captats en imatge.

Moltes vegades a l'hora de fotografiar alguna cosa es pot veure que poden haver-hi diferents interpretacions d'aquesta, i és per aquest fet que crec que una imatge no parla per si sola: no tots tenim la mateixa manera de pensar ni la mateixa manera de fer, i per tant, una persona podrà entendre perfectament el significat de la foto mentre que una altra, mirant la mateixa fotografia, entendrà una cosa que possiblement no havia ni pensat l'altra persona.

Així doncs, crec que quan fas una foto manipules la realitat perquè li estàs donant una sentit i una interpretació que no és la mateixa per a tothom. Això fa que la realitat no sigui sempre la mateixa, cosa que és pràcticament impossible. 

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Quan fas una foto, ja manipules la realitat? (video)

per Aleix Serrallonga Triadó -

Jo penso que en cap cas quan fem una fotografia estem manipulant la veritat i tampoc penso que això es pugui fer de cap manera (sense fer servir programes especialitzats en manipular la fotografia).

Quan fotografiem alguna cosa (la realitat) l'únic que podem modificar és el context en què incloem aquesta veritat. Per exemple, en el vídeo de l'home que el fotografien sis fotògrafs diferents, l'home i la seva vida real en totes les sis fotos és la mateixa però, l'atmosfera (context) en el qual està fotografiat l'home és diferent. 

 Posant una veritat en diferents contextos es pot aconseguir enganyar a totes les persones que ignorin coses sobre aquella veritat en qüestió ja que en l'únic que es podran basar aquestes persones per entendre aquella veritat fotografiada serà en aquella fotografia (en la informació sensorial) i, per tant, no podran fer una valoració racional d'aquella veritat. En canvi una persona coneixedora d'aquella veritat, en veure la fotografia, podria veure clarament que aquella veritat que ell coneix no s'ha manipulat ni és diferent al que ella coneix sinó que ha estat fotografiada en unes condicions especials que poden arribar a fer semblar que sigui diferent.

Per exemple, tornant al vídeo de les sis fotografies d'un únic home, si la muller o el marit d'aquest home hagués vist les fotos que li havien fet els fotògrafs en cap cas hagués pensat que l'home era un alcohòlic o un ric ( tot i que ho pogués semblar) ja que ella era coneixedora de la veritat de l'home. 

Per tant, l’únic que es pot fer en fotografiar una veritat no és manipular aquesta veritat sinó posar la veritat en unes condicions que puguin arribar a fer semblar que estigui distorsionada. En cap cas, però, s’haurà manipulat aquesta veritat.

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Quan fas una foto, ja manipules la realitat? (video)

per Judit Basanta Camos -

Quan fem una foto, la solem modificar depenent dels nostres interessos. És a dir, depenent del que volem transmetre en aquell moment. També solem fer-ne més d'una per així triar la millor segons el nostre punt de vista i del que volem mostrar als altres.

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Quan fas una foto, ja manipules la realitat? (video)

per Alejandra Fernández Paz -

La nostra imatge dóna molta informació sobre la nostra personalitat. També es diu que les aparences enganyen, però em de reconèixer que en la majoria de casos ens vestim, ens comportem, parlem, actuem com ens agrada.

També hi ha ocasions en les quals volem donar una informació concreta i per això ens comportem “artificialment”.

Quan es fa una fotografia també es dóna molta informació. Però no es la fotografia la que menteix o ens fa semblar qui som i qui no som. És la nostra actitud en el moment que es fa el retrat fotogràfic.

 El que si influeix és la nostra percepció, el fotògraf por manipular-la amb un pla concret, una llum concreta, etc.

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Quan fas una foto, ja manipules la realitat? (video)

per Mireia Rovira -

Crec que el simple fet que una persona agafa una càmera i comença a fer fotos ja té la opció de modificar la realitat perquè hi ha molts aspectes a triar com per exemple: tria què o qui fotografia, de quina manera, la llum que hi apareix a la imatge, els angles, etc. De la mateixa manera que es pot triar què es vol amagar o què es vol que es mostri o ressalti a la foto.

A part d’això, també trobem altres tècniques que són expressament per retocar fotografies com el “Photoshop” que últimament a Internet , la majoria de la gent, pengen fotos retocades i d’aquesta manera amaguen la realitat. 

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Quan fas una foto, ja manipules la realitat? (video)

per Raquel Martín Ortega -

Jo crec que sí. En el moment en el qual fem una fotografia, ja estem manipulant la realitat. Per la manera com la fem i, sobretot, pel resultat que volem aconseguir. Pel que volem mostrar al públic.

En resposta a Xavier Serra Besalú

Re: Quan fas una foto, ja manipules la realitat? (video)

per souhaila challam -
Es molt difícil obtenir una imatge real, ja que amb les noves tecnologies es pot modificar la foto al instant. Amb l'evolucio tecnologica cada vegada hi ha menys fotos que ens mostren la realitat.
En resposta a souhaila challam

Re: Quan fas una foto, ja manipules la realitat? (video)

per Isaac Gultresa Boada -

Crec que no, quan fas una foto no tens sempre l'intenció de manipular la realitat, simplement el que passa és que en triem un enquadrament concret, per tant podem dir, que destriem la realitat, però dir que la distorsionem o la manipulem em sembla molt excessiu.

També és cert que no hi ha una veritat absoluta, perquè els éssers humans no hi veuen tots iguals (exemple:daltònics), o hi ha animals que no distingeixen alguns colors, per tant costa discernir la veritat pura i original.

Si amb una càmara de fotografiar estem manipulant la realitat, llavors quan portem lentilles o ulleres també estem veient una imatge modificada de la realitat?????????