La post veritat com a cultura política?

La post veritat com a cultura política?

per Oriol Mudarra i Coll -
Nombre de respostes: 5

Bones, m'agradaria saber les vostres opinions sobre si la posteritat és, en essència, una cultura política.

Des del meu punt de vista, és una cultura iniciada en la mentida, l’apel·lació als sentiments, però també amb una gran capacitat atractiva, referint-me al poder d'atracció que té cap a sectors específics de la població, com les classes més empobrides.

Per últim, també m'interessaria saber la vostra opinió sobre si aquesta cultura política és contagiosa, si tot just està naixent o està en perill d'extinció, i per últim, que faríeu per eliminar-la.

Gràcies,

En resposta a Oriol Mudarra i Coll

Re: La post veritat com a cultura política?

per Marcos Carrasco Brea -

Hola Oriol, comprenc el teu missatge sobre la postveritat relacionada amb la política.

Haig de dir que estic en desacord, jo no ho catalogaria com a cultura, sinó com a costum per a facilitar-ho tot. Trobo que estem en un punt on la societat està cada cop més d'acord amb la frase de Maquiavel: el fi justifica els mitjans. 

I crec que aquest, és un dels principis de la postveritat, el no tenir en compte el com s'hi arriba, mentre arribem al nostre objectiu. 

Això és just el que està ocorrent amb els grups polítics en el nostre estat, on busquen els vots, i apelen al populisme i la demagògia sense cap mena de discriminació, amb tal de guanyar vots.

Per a finalitzar, referirme a la teva conclusió, a la qual sí estic d'acord amb que és contagiós, ja que al veure que altres candidats ho fan, hi acaben caiguent.

Opino, que això tot just comença, al menys amb el terme de postveritat, però també que està avocat a despareixer, però per això cal un canvi en la mentalitat de la societat.

Salutacions cordials.

En resposta a Oriol Mudarra i Coll

Re: La post veritat com a cultura política?

per Estel Artigas Meleiro -

Bones Oriol,

jo opino que la postveritat s'ha convertit en un recurs molt important en els discursos polítics, ja que permet captar l'atenció dels ciutadans i pot ajudar a modificar el seu pensament per apropar-lo a allò que li interessa a l'orador.

Crec que és tasca dels ciutadans aprendre a destriar la informació que ens arriba, ja que aquesta és l'única manera d'aconseguir que l'ús de la postveritat disminueixi en la política perquè, en veure que els partits polítics no obtenen els resultats esperats, possiblement canviaran de mètode per atraure als votants o simpatitzants.

Tot i així, crec que aquesta és una proposta difícil de dur a terme, ja que és complicat saber fins a quin punt és veritat allò que ens expliquen.

En resposta a Oriol Mudarra i Coll

Re: La post veritat com a cultura política?

per Arnau Vilà Soto -

Bones Oriol, el que has escrit m'ha semblat molt interessant, ja que tractes la postveritat com si fos una malaltia infecciosa, que es transmet molt fàcilment a la gent.

Segons el meu punt de vista la postveritat és una mentida atractiva que proporciona una història alternativa de la que hi ha. Per exemple fa poc es va iniciar una postveritat que tractava sobre un cantant , Pau Donés, el qual la gent donava per suposat que s'estava morint, però ell mateix va desmentir aquesta afirmació. Això és un clar exemple que gràcies a la ràpida difusió es pot fer creure a la gent una cosa que no és.

Respecte si tot just neix aquest moviment, jo crec que la postveritat s'ha utilitzat sempre, ja que des de l'antiguitat es pot veure casos d'aquest terme. Per exemple l'església no ha dit sempre la veritat, ha dit mentides que li han servit per mantenir el seu estatus, per això crec que la postveritat és un terme molt antic. El que si que podem dir és que han nascut noves formes de postveritat.

En resposta a Oriol Mudarra i Coll

Re: La post veritat com a cultura política?

per Sergi Cañabate Ros -

Bones Oriol,

Em sembla molt interessant el punt de vista que dones sobre la postveritat i, en la meva opinió, hi estic d'acord. 

Crec que no se li pot anomenar cultura política ja que partim del punt de vista que s'està enganyant a la gent per aconseguir, en el cas de la política, que et votin, dient a la gent que faràs coses que l'afavoriran i com dius, atrau a les classes empobrides ja que volen sortir d'aquella situació en què es troben però un cop arribat al poder, les coses que han dit no es compleixen. 

Per tant, m'ha agradat la manera amb la qual has definit a la postveritat, una cultura inciada en la mentida. 

Pel que fa a les preguntes que propeses, crec que aquesta manera de fer les coses està tot just naixent però alhora està en perill d'extinció ja que la gent cada cop investiga més el que li diuen.

Finalment, en respecte a la úlitima pregunta, opino que és molt difícil aconseguir eliminar la postveritat però que, com he dit abans, si la gent cada cop es documenta més sobre el que li diuen, podran saber que els estan enganyant i si veus que t'han fet això, doncs evitar votar-los.

En resposta a Oriol Mudarra i Coll

Re: La post veritat com a cultura política?

per Pau Boix Tura -

Benvolgut Oriol,

Com ja havíem comentat la post-veritat s'assembla bastant a una cultura, perquè un cop s'identifica a algú amb la post-veritat és molt difícil sortir-ne, i com bé dius, tot just està naixent, al ritme que està creixent la post-veritat en el futur cada bloc polític tindrà la seva post-veritat i d'allà no en sortirà.

Però no estic d'acord quan dius que és un moviment iniciat en la mentida no hi estica d'acord, els mitjans no dubten a dir quan els hi convé que una cosa és mentida, cosa que no fan amb la post-veritat.

Espero haver-te ajudat.