La propaganda en la l Guerra Mundial

La propaganda en la l Guerra Mundial

per Yousra Charri -
Nombre de respostes: 6

A mesura que la guerra s'anava allargant, la guerra psicològica va ser un factor vital per mantenir elevada la moral pròpia i minar la de l'enemic. L'esforç ideològic es va centrar, majoritàriament, en difondre falsa propaganda optimista sobre les pròpies forces, exagerant la debilitat de l'enemic. 

La propaganda va permetre mobilitzar l'opinió pública de cada bàndol fent servir l'exaltació de la pàtria i l'odi a l'enemic per tal de comprometre en el conflicte tota la població. 

Si no s'hagués utilitzat la propaganda, creieu que l'allistament de la població masculina a la guerra hauria tingut tant d'èxit com va tenir?

Us deixo aquest enllaç on hi ha diferent cartells: https://www.primeragranguerra.com/propaganda-primera-guerra-mundial/

En resposta a Yousra Charri

Re: La propaganda en la l Guerra Mundial

per Roger Palmada Méndez -

Com tu has dit, la propaganda va ser una gran eina per reclutar soldats fent servir l'esperit patriòtic i l'odi per l'enemic. El bàndol que no hagués utilitzat la propaganda hagués tingut una clara derrota.La propaganda feta a través de la premsa i la ràdio no només va fer publicitat, sinó que també va censurar moltes notícies per no desmoralitzar als soldats.

 

En resposta a Yousra Charri

Re: La propaganda en la l Guerra Mundial

per Mariona Amagat Puig -

Amb la Primera Guerra Mundial va néixer un fenomen que fins al moment no havia estat protagonista en cap conflicte: l'ús massiu de la propaganda. Tots els governs dels països implicats van fer un ús cada vegada més extensiu d'aquest instrument, a través del com, apel·laven a tota classe de sentiments respecte a la guerra. La finalitat que perseguia la propaganda era molt diversa.

En la gran part de les nacions implicades, el gruix principal de la propaganda emesa durant la guerra animava al reclutament d'homes. En el cas de les dones, apel·laven a l'ànim que havien de donar als homes per anar a la guerra o a la seva importància en les labors que anessin necessàries.

Una altra finalitat recurrent que perseguia la propaganda era la recaptatòria. Tots els grans països van emetre bons de guerra destinats al fet que els seus ciutadans participessin en l'esforç de guerra a través de la inversió dels seus estalvis. Ho feien, principalment, a través d'anuncis en periòdics i cartelleres. Un cartell londinenc, molt conegut, animava als ciutadans a convertir la seva plata en bales.

Aquest tipus de propaganda va ser extraordinàriament freqüent. La manera d'apel·lar a la butxaca era divers, però tots perseguien una mateixa fi. La següent imatge mostra un cartell austríac, on es pot veure a un soldat de rostre cansat en les trinxeres, amb una granada a la mà. El missatge és directe: «I tu?». I animava a comprar bons de guerra.

També es va utilitzar als nens per ressaltar els horrors que l'enemic cometia.

Clarament podem veure com tots els països implicats en la Gran Guerra reclutaven com podien la població. Crec que el que va afectar més l'allistament de la població va esser que es busquessin noves maneres de reclutar com canviar els teus diners per bales, és a dir comprar bons de guerra.

Fitxer adjunt 2.jpg
En resposta a Yousra Charri

Re: La propaganda en la l Guerra Mundial

per Salma Halhoul -

Una pregunta ben curiosa, en la meva opinió crec que s'haurien allistat bastants persones sense la necessitat de propaganda només pel fet de sortir a defensar la seva pàtria. Però és ben cert que segurament no s'haurien allistat tantes perquè, qui no vol estar casa seva descansant i no lluitant per sobreviure?

En resposta a Yousra Charri

Re: La propaganda en la l Guerra Mundial

per Sara Prieto Salarichs -

Si bé és cert que la propaganda va tenir un paper fonamental, ja que donava una imatge "amigable" de la guerra fent que els que s'allistaven creguessin que no ho pasarien tant malament, també és veritat que hi ha molts altres factors que hi van influir.
Potser no hi hagues hagut tanta repercussió, però hem de tenir en compte que cada país tenia un sistema educatiu en el que ensenyaven als nens que el seu país era el millor, que havien de defensar la seva pàtria i que havien d'odiar als països enemics. Per tant crec que tot i que la propaganda no hagués estat tant massiva també s'hagués allistat molta gent.

En resposta a Yousra Charri

Re: La propaganda en la l Guerra Mundial

per Jan Gasulla Rabionet -

Jo crec que la propaganda va ajudar molt en el reclutament de soldats gràcies als seus eslogans carregats de nacionalisme i algunes mentides. Si no fos per la propaganda estic segur que no hi hagués participat tanta gent a la guerra, encara que no se si això és bo o dolent.

En resposta a Yousra Charri

Re: La propaganda en la l Guerra Mundial

per Lluc Bou Llobet -

Des del meu punt de vista, tot i que a propaganda hi va fer molt a l'hora de que les homes s'allistessin per a la guerra, també s'hi afageix un factor clau que és el patritisme. Des de sempe ha existit aquest sentiment de defensar el teu país i lluitar per ell i per tant crec que això  també és una de les principals causes de l'enorme allistament dels homes.

Per altra banda, els publicistes en aquella época coneixient molt bé aquest sentiment i és per això que molts jugaven amb aquest factor. En la foto que compartiré a continuació és veu molt clarament com feien servir aquest recurs com a arma principal i com a incitació per a què els homes s'apuntessin a les llistes de la guerra.