L'amistat és un concepte només per a persones?

L'amistat és un concepte només per a persones?

per Ariadna Lozano Iglesias -
Nombre de respostes: 12

"El gos és el millor amic de l'home."
Creieu que l'amistat és un concepte que només pot fer referència a la relació entre dues persones o, que també pot fer referència a la relació amb altres animals?

En resposta a Ariadna Lozano Iglesias

Re: L'amistat és un concepte només per a persones?

per Eloi Casellas Ayala -

Trobo molt encertat el tema. Personalment haig de dir que mai he tingut un gos, tot i això m'agradaria donar la meva opinió des de fora i comparar-la amb els que en tenen un o una. 

Des del meu punt de vista, tot i que no es pot negar que existeix una relació entre gos i amo, no crec que es pot traslladar a aquesta situació. Considero l'amistat una cosa que va més enllà de jugar i d'entendre's. Considero que ha d'existir un diàleg o d'alguna manera poder-te sentir identificat. Al veure que és un gos, una ésser molt diferent a nosaltres, se'm fa difícil de veure-ho tan sols ni com a suport moral. 

També penso que si algun dia m'arribo a comprar un gos, la meva percepció canviarà. 

En resposta a Ariadna Lozano Iglesias

Re: L'amistat és un concepte només per a persones?

per Clàudia Ros Grabalosa -

Jo coincideixo amb l'Eloi. No he tingut mai gos, així que, igual que ell, potser si en tingués un la meva percepció canviaria, però ara per ara, crec que és un concepte només possible entre persones.

Entre persones i animals s'estableixen vincles, amb el temps és normal tenir apreci a una mascota amb qui passes temps cada dia i potser sí que veure-la al teu costat en moments tristos et recomforta, encara que no pugui parlar, només amb la seva presència. Però crec que això no es pot anomenar amistat. Crec que l'amistat és alguna cosa més que ajudar a sentir millor l'altre, que hi ha d'haver comunicació, explicar els que ens passa i que l'altre ens escolti i ens entengui. L'amistat també són consells i compartir opinions, sense necessitat que aquestes coincideixin, però amb la finalitat d'intentar entendre els dos punts de vista i per això, crec que cap animal, per molt d'estima que hi hagi pel mig, és capaç d'ocupar el lloc d'una altra persona.

En resposta a Ariadna Lozano Iglesias

Re: L'amistat és un concepte només per a persones?

per Toni Repiso Jimenez -

Jo personalment crec que la relació que tens amb qualsevol animal no pot ser comparable a una amistat, queda molt clar que pots estimar molt a un gos o qualsevol animal i podrà entendre algunes coses bàsiques, pero no pot ser el mateix tipus de relació que amb una persona amb la que pots tenir llargues converses i et pot entendre a la perfecció

En resposta a Ariadna Lozano Iglesias

Re: L'amistat és un concepte només per a persones?

per Nadia Pera -

Jo penso que l'amistat és un concepte que fa referència a la relació entre persones, però també a la relació amb els animals.

Jo personalment no he tingut mai un gos, però he tingut un gat. Crec que encara que no hi hagi un diàleg, una persona i un animal es poden entendre i es poden comunicar mitjançant l'expressió corporal i els gestos que fa cadascú, i poden comprendre que els passa entre ells. Un animal si el tractes bé mai et trairà, mai t'abandonarà, sempre et donarà afecte, és fidel i amb la teva expressió corporal nota que estàs malament i intenta de la seva manera donar-te suport. 

Per tant, penso que amb els animals sí que es pot tenir una relació d'amistat, encara que és diferent de la relació que estem acostumats a tenir amb les persones. 

En resposta a Ariadna Lozano Iglesias

Re: L'amistat és un concepte només per a persones?

per Carla Cano Redondo -

Si ho mirem de manera científica, l'ésser humà també és un animal, i de la mateixa manera que un gos i un gat poden arribar a ser amics, els humans amb una altra espècie animal, també existeix la possibilitat d'una relació d'amistat.

Tot i que una relació d'amistat entre un home i un gos és sempre desequilibrada, ja que el gos pel seu caràcter natural sempre li serà fidel a l'amo, és d'aquesta manera que ja se li diu "amo", creant una sensació de superioritat davant del gos. I una verdadera amistat no existeixen superioritats, sinó més ben dit igualtats entre ambdós.

També es podria dir que un gos acaba sent amic de la persona per necessitats de supervivència i per obligació, ja que ha acabat en aquella casa per cosa del destí i el que fa és buscar menjar i algú que el cuidi. Igual que la persona quan ha decidit anar a comprar el gos, primer no ha volgut tindre uns dies per conèixer'l i ha veure si es fan amics, sinó que ha comprat el que millor li ha semblat, i després durant el temps, han aconseguit fer-se amics.

Per tant, es pot considerar amistat, però és d'una manera diferent de la que es té entre dues persones.

En resposta a Ariadna Lozano Iglesias

Re: L'amistat és un concepte només per a persones?

per irene garcia -
Hola Ariadna, per començar haig de dir que jo tinc un gat de tres anys i penso que si que pots estimar i establir una amistat amb els animals. Es veritat que ells no poden parlar i per tant no s’expresen igual que les persones, però he pogut comprovar que el meu gat sap quan estic malament i s’apropa per intentar animarme o si mes no hem fa veure que no estic sola. Personalment a mi m’encanten els animals i per tant ells aconsegueixen donar-me feliçitat igual que ho fan les persones, per tant jo crec que si que tinc una amistat amb el meu gat.
En resposta a irene garcia

Re: L'amistat és un concepte només per a persones?

per Xavier Serra Besalú -

He estat llegint aquet fil i em permeto intervenir, modestament, amb una opinió discrepant sobre la possibilitat de ser "amics" o "amigues" dels animals. Només es diu per analogia... perquè hi ha afecte... però l'amistat és un compromís de la voluntat i de la intel·ligència, no només un sentiment.

A veure si m'explico: amb el meu móbil - que m'ajuda, m'obeeix, i últimament em parla quan dic "ok Google" i tal - hi ha bon rotllo, però no és el meu amic. Els animals i les plantes, com a éssers vius, estan molt per sobre en la perfecció de l'ésser, peró - tot i així - no són humans. Opino que l'amistat, al menys l'autèntica amistat, és una "relació humana" per definició, i només per comparació diem que el gos és el millor amic de l'home (o la dona)

Us imagineu que ara adigués que me'n vaig perquè el meu mòbil està trist i em necessita, o que abandono la família perquè m'he fet amic d'un goril·la o un dofí...? És humana, l'amistat! :)

 

En resposta a Ariadna Lozano Iglesias

Re: L'amistat és un concepte només per a persones?

per Aina Gomez Salinas -

Aquesta frase és totalment certa, sí que es pot tenir una relació d'amistat amb els animals.

Personalment tinc un gos a casa, des dels 5 anys que viu amb mi, i ha pogut veure i notar coses que poder altra gent no ha pogut. Sé que la relació no és la mateixa, però un gos sí que pot ser un amic i en alguns casos molt millor amic que una persona. En qüestió a la gent que diu que no es pot tenir converses amb un animal o que només serveix per divertir-se i jugar, no la comparteixo, crec que aquesta frase és totalment falsa, perquè darrere de tota la diversió i passar temps amb ell hi ha la convivència i ajudar-lo a sobreviure. En un moment pots saber si està malament o no, simplement per la seva mirada. Un animal sempre et donarà tot el seu amor, estigui com estigui perquè abans que la seva felicitat va la teva, i sempre el podràs rebre amb una alegria.

Un dels meus desitjos, seria que tant de bo fos per sempre.

En resposta a Ariadna Lozano Iglesias

Re: L'amistat és un concepte només per a persones?

per Andrea Mas Frigola -

Jo considero que l'amistat va més enllà d'una relació humà amb humà, ja que és veritat i està demostrat que un gos per exemple si el tractes bé et defenssarà sempre que faci falta sense importar les dificultats que hi hagi pel mitg. Per mi això vol dir que és un esser en el qual pots confiar i per tant el considero un amic. També és veritat que amb un animal no ti pots comunicar mitjançant la parla tot hi que a vegades lladri, renilli... però  no treu que puguis tenir un gran bincle amb l'animal. A més hi ha casos on l'animal és un medi per tractar una persoa que tingui una malaltia i que gracies a l'animal puguin normalitzar més el seu dia a dia i per tant generar un bincle de dependencia mútua i d'amistat.

En resposta a Andrea Mas Frigola

Re: L'amistat és un concepte només per a persones?

per Joan Sunyer Puigdevall -

Jo per exemple, tinc dos gossos que me'ls estimo moltissim i crec que no hi pot haver amistat amb ells. Trobo que ells et son fidels, i que podrien arribar a donar la seva vida per tu, pero per a que hi hagi una amistat hi ha d haver comunicació, poder expresar els sentiments i que t entenguin, passar bones estones i poder tenir converses del que us agrada, solucionar dubtes... un gos es molt menys complex que tu, ell et respecte i et pot arribar a estimar, pero no a ser un amic

En resposta a Ariadna Lozano Iglesias

Re: L'amistat és un concepte només per a persones?

per Pau Freire Cigliuti -

Personalment, jo crec que l'amistat és un concepte molt relatiu. Com bé ha dit en Xavier, l'amistat va més enllà d'un sentiment, i "és un compromís de la voluntat i de la intel·ligència". Ara bé, això no retreu que un animal no tingui un compromís real amb un humà, o amb un altre tipus d'èsser minimament intel·ligent. Amb això el què vull dir és que hi ha diversos animals, no tots, què tambè són capaços de portar diferents tipus de relacions. Un exemple podrien ser les orques. Aquestes dofins són extremadament socials i segons diuen els experts, tenen un anhel de socialització, que els porta a buscar relacions d'amistat amb altre orques i tambè tenir relacions més properes amb la seva família. A més a més, tenen una alta intel·ligència, que s'apropa a la dels nens humans. Al cap i a la fi, els humans també som animals!

En resposta a Ariadna Lozano Iglesias

Re: L'amistat és un concepte només per a persones?

per Berta Coll i Bosch -

Bona tarda, després de llegir tots els comentaris d’aquesta entrada, haig de confessar que estic una mica perduda; no sé ben bé què respondre perquè les dues posicions em semblen prou convincents. Ara bé, tot seguit ho intentaré.

El concepte —i la paraula— «amistat» ha estat inventat pels humans per fer referència a un vincle entre dues persones, de manera que considero que és totalment coherent que alguns de vosaltres penseu que els animals, en aquest espai abstracte, no hi tenen cabuda. Potser, doncs, la frase feta del gos sorgeix, com ha dit en Xavier, només «per analogia».

Això no obstant, tot i tenir en compte que la idea d’«amistat» és el resultat de l’intent dels humans de descriure allò que ens uneix, aquella xispa afectiva que relaciona dos éssers, hem de contemplar la possibilitat que entre els animals —o, fins i tot, entre una persona i un altre tipus d’animal— existeixi un lligam similar. És a dir, que algú decidís d’anomenar «amistat» a això que teixim entre els humans no vol dir que els animals no experimentin res semblant. Per tant, potser, seguint la definició del diccionari, no és oportú parlar d’una amistat entre dos gossos, però no descarto la possibilitat de parlar d’una unió que, sens dubte, s’hi aproxima molt.