Cançons per pensar sobre les revolucions

Cançons per pensar sobre les revolucions

by Imma Casanova -
Number of replies: 9

Les cançons també ens poden ajudar a pensar. Un programa de Catalunya Ràdio va oferir aquesta tria...

En coneixeu alguna? Alguna us diu alguna cosa sobre les revolucions?

https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/delicatessen/cancons-per-a-la-revolucio/audio/994707/ 

In reply to Imma Casanova

Re: Cançons per pensar sobre les revolucions

by Sara Clara Blanco Sosa -

Efectivament, les cançons ens ajuden a pensar. Diriem que són una mena d'expressió.

Jo no en conec cap però acabo d'escoltar la de Serrat "Para la libertad" i en els primers segons ja em fa pensar en les revolucions.

'' Sangro, lucho, pervivo. Para la libertad. " Aquestes paraules em fan reflexionar. Em fan pensar en l'esclavitud. En esclaus que sovint treuen sang però que encara i això segueixen pervivint i lluitant, per aconseguir LA LLIBERTAT. 

En tota revolució hi ha hagut sang, però tothom ha lluitat per el que ha volgut aconseguir, independentment si s'ha acabat conseguint o no.

Per tant, sí. Una cançó diu molt, fa reflexionar. 

In reply to Imma Casanova

Re: Cançons per pensar sobre les revolucions

by Ariadna Quer -

D'aquesta llista de cançons no en coneixia cap, però una de les que m'ha cridat l'atenció la cançó "People have the power" de Patti Smith, sobretot el títol i aquesta estrofa:

"And the people have the power
To redeem the work of fools
From the meek the graces shower
It's decreed the people rule"

La seva traducció seria:

"I la gent té el poder
Per redimir el treball dels tontos
De la dutxa de la mansió de les gràcies
Es decreta la regla de les persones."

En aquesta cançó el concepte revolució em ve a la ment en el fet que les persones tenim el poder per fer que les coses vagin a millor, només ens hem de proposar un canvi.

El segon vers de l'estrofa es pot interpretar com a una manera de veure el món, ja que no només han de treballar els "pobres" mentre els rics es fan més rics a la seva esquena, cosa que hauria de canvia, ja sigui amb una revolució per aconseguir un canvi de sistema.

In reply to Ariadna Quer

Re: Cançons per pensar sobre les revolucions

by Ariadna Quer -

Una altra cançó que em va semblar que podria platejar una revolució és "Jo vinc d'un silenci" de Raimon.

Aquesta cançó la va escriure cap al final de la dictadura franquista que va viure Espanya entre el 1939-1975. Amb aquesta, Raimon va traduir els seus sentiments, amb paraules, en una cançó que responia amb prohibicions governatives. Va ser la seva manera de revolucionar-se en el seu moment, ja que va retractar la situació que sentia en el moment. Feia servir la frase "jo vinc d'un silenci" per dir que ve d'una època quan estava prohibit cantar depèn de quines cançons, reunions...

En aquesta estrofa podem veure que en Raimon veia a venir una revolució del poble per tant de trencar el silenci i recuperar tot el que durant la dictadura per no perdre els orígens del país, ja que en versos anteriors comenta: "qui perd els orígens, perd identitat"

“Jo vinc d'un silenci
que la gent romprà
jo vinc d'una lluita
que és sorda i constant.”

In reply to Imma Casanova

Re: Cançons per pensar sobre les revolucions

by Pau Carrasco Arderiu -

Jo no conec cap d'aquestes cançons ja que no són del meu estil i tampoc m'agraden però sí que conec algunes altres que poden ser revolucionàries com ara "The Phoneix" de la banda Fall Out Boy que segons el meu punt de vista parla de la revolta del jovent i sobre com aquest a de lluitar contra la societat.

In reply to Imma Casanova

Re: Cançons per pensar sobre les revolucions

by Joana Valverde Fenech -

De totes aquestes cançons la que més conec i m'agrada és "Te recuerdo, Amanda". És una cançó molt maca que parla sobre una relació entre una noia anomenada Amanda i un obrer, en Manuel. Ell treballava en una fàbrica, on ella el visitava durant els descansos de cinc minuts. El contingut d'aquesta cançó va ser considerada no apta per a ser difosa pels serveis de radiodifusió, perquè mostrava obertament una realitat que es vivia i era tan cruel que no era convenient deixar que la gent s'assabentés d'ella, ja que representava la lluita de la classe obrera i denunciava la vida grisa del proletariat a través de la història d'amor.

In reply to Imma Casanova

Re: Cançons per pensar sobre les revolucions

by Andrea González -

La cançó <Al alba> de Luis Eduardo Aute, va se escrita al setembre de 1975. Amb ella l'autor volia expressar el seu odi al règim per haver portar a lloc la execució de cinc persones que pertanyien a a ETA Y FRAP. Aquesta cançó es va convertir en un símbol i un himne de reivindicació i de protesta cantada per la gent que volia canvis a finals de la dictadura franquista.

In reply to Imma Casanova

Re: Cançons per pensar sobre les revolucions

by Estel Planas -

De totes les cançons no n'havia escoltat cap, però la que m'ha dit alguna cosa relacionada amb revolucions a estat la de "la fera ferotge", ja que el ritme i com canta l'Ovidi Montollot em recorda a alguna cançó que e escoltat per a alguna revolució.

In reply to Imma Casanova

Re: Cançons per pensar sobre les revolucions

by Judit Marés Ramos -

No en conec cap de les cançons proposades, però aquestes inspiren a pensar que la música és una revolució, independentment que les cançons parlin de revolucions o no, els diferents estils de musica, melodies, lletres... poden parlar de idees i de cultura entre moltes altres coses, tot i així tenen tots una part comuna, totes són revolucions particulars, poder no es manifesten com la revolució francesa o qualsevol altra que hi hagi un col·lectiu de molta gent. 

La musica és una forma d'expressió de les revolucions particulars. Molta gent escolta aquestes cançons per les lletres, normalment perquè comparteixen el mateix punt de vista que l'escriptor de aquestes lletres. Però si molta gent que s'ajuntés amb les mateixes idees podria iniciar una revolució per qualsevol raó i, aquesta no tindria perquè ser com les revolucions que han arribat a matar per voler mantenir o canviar una idea ja imposada abans.

In reply to Imma Casanova

Re: Cançons per pensar sobre les revolucions

by Lucía Martínez -

En moltes ocasions els cantautors utilitzen la música per reivindicar idees amb les seves lletres. Això els serveix per expressar-se, però també a qui escolta les cançons, ja que els obre noves idees, i fins i tot noves conclusions.

La música uneix en els moments de revolució. Ajuda a desfogar-se i a sentir a prop a la gent que tens al teu costat.

De la llista que ofereix Catalunya Ràdio només conec a quatre cantautors, però voldria aportar un de nou, concretament una cançó: L'estaca, de Lluís Llach.

Aquesta cançó va ser molt reivindicativa durant el franquisme i en els darrers dos anys, a Catalunya, ha esdevingut un símbol de la revolució pacifista que fan els independentistes catalans.

Jo personalment he estat en diverses manifestacions i he pogut comprovar com, en el moment en què es canta L'estaca, tothom 'creix', omple el pit, somriu i canta amb alegria, tot continuant la seva reivindicació.

He escoltat la lletra de la cançó i també m'emociona veient com anima a lluitar, a defensar, a tenir esperança en un futur millor, amb els nous jovents. I sí, a mi m'ha ajudat a pensar...